Sve vesti Svet

Ruski naučnici otkrili novi soj Kongo-krimske hemoragične groznice na jugu Rusije

Ruski naučnici otkrili novi soj Kongo-krimske hemoragične groznice na jugu Rusije

Ruski stručnjaci otkrili su novi soj Kongo-krimske hemoragične groznice na jugu Rusije, saopštila je Sputnjiku pres služba Sečenovskog univerziteta.

Iz saopštenja proizilazi da je virus Kongo-krimske hemoragične groznice prisutan u brojnim afričkim zemaljama, na Balkanu, Bliskom istoku, i u nekim azijskim državama. Kako je precizirala pres služba, ovaj virus može se sresti i na jugu evropskog dela Rusije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovaj virus ljudima prenose uglavnom krpelji i stoka. Kako se navodi, s čoveka na čoveka može se preneti pri bliskom kontaktu sa krvlju, izlučevinama ili drugim telesnim tečnostima.

Kako se navodi, različite varijante virusa izazivaju različite stepene oboljevanja. Rezultati izvršenog ispitivanja pokazali su da proučavani sojevi virusa iz ruskih oblasti pripadaju linijama „Evropa-1“ (596 uzoraka), „Afrika-3“ (samo jedan uzorak), kao i potpuno nova linija „Evropa-3“ (šest uzoraka).

„Rizik od teških kliničkih manifestacija, hemoragičnog sindroma i smrti veći je kod inficiranih linijom ‘Evropa-1’, a nadalje će biti potrebno detaljno proučiti liniju ‘Evropa-3’ kako bi se procenila njena genetska raznovrsnost i geografska rasprostranjenost u Rusiji i shvatanje koliko je opasna“, ističe se u saopštenju.

Nulta Tačka/Sputnik