Sve vesti Svet

Ruski “strimer” razbesneo EVROPLJANE! Danonoćno snimao kako troši gas na šporetu PA GA CENZURISALI

Ruski "strimer" razbesneo EVROPLJANE! Danonoćno snimao kako troši gas na šporetu PA GA CENZURISALI

Amazonova platforma Tvič (Twitch) blokirala je kanal ruskog strimera nakon što je danonoćno emitovao snimak uključenog šporeta na gas. Fid je bio praćen ruskom muzikom u očiglednom pokušaju da se troluju korisnici iz zemalja u kojima su cene gasa naglo porasle poslednjih meseci

Strim je pokrenuo korisnik po imenu russiangas1 i pokazao je kuhinju u kojoj su četiri gasna gorionika radila punom snagom satima. Ispred šporeta se mogao videti termometar koji je pokazivao publici koliko je toplo u prostoriji, a sat u pozadini je pokazivao protok vremena.

Russiangas1 je dodao natpis na snimku: “Iz Rusije s ljubavlju!“ i poručio da plaća samo 1,44 evra (1,43 dolara) mesečno za sav gas koji sagoreva. Takođe je postavio poruku u kojoj podstiče sve da budu ljubazniji jedni prema drugima i podelio link za donacije za kupovinu novog šporeta na gas.

Tvič je skinuo kanal russiangas1 zbog “kršenja smernica i uslova korićenja”. Kako prenose ruski mediji, nije jasno koje uslove je strim prekršio, ali je kanal uspeo da privuče veliku pažnju dok je bio onlajn i čak je poslužio i kao inspiracija imitatorima, uključujući kanal russiangas2 koji strimuje uključeni šporet na gas i russianhotvater koji u nedogled puni kadu toplom vodom.

Cene gasa u Evropi su porasle od početka rata u Ukrajini. Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi, protok gasa iz Rusije u Evropu smanjen je drastilno. Situacija se pogoršala posle potpunog zatvaranja gasovoda Severni tok 1 prošlog meseca, zbog tehničkih problema.

Moskva je snabdevala oko 40 odsto gasa Evropske unije pre sukoba u Ukrajini. Uvoz EU iz zemlje pod sankcijama sada je ispod 9%, prema Briselu. Rastuće cene gasa zajedno sa zatvaranjem Severnog toka 1 navele su evropske vlade da sprovedu hitne mere kako bi osigurale da imaju dovoljno energije da prežive zimu.

NultaTačka/Mediji