Sve vesti Svet

Rusko MO potvrdilo: Ubili smo Hrvatske plaćenike- Evo koliko ih je likvidirano

Rusko MO potvrilo: Ubili smo Hrvatske plaćenike- Evo koliko ih je likvidirano

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je podatke o stranim plaćenicima koji se bore u Ukrajini. Prema njihovim rečima, od početka specijalne operacije tamo su bila 204 Hrvata.

„Od početka ‘specijalne operacije’ u Ukrajini ubijen je čak 51 Hrvat“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a preneli su ruski mediji RIA Novosti.

Prema njihovim rečima, hrvatska grupa vojnika je četvrta po brojnosti iz Evrope.

Ruski obaveštajci kažu da su 24. februara tamo bila 204 Hrvata, a 17. juna ostalo 79, dodajući da je dezertiralo 74 Hrvata, prenosi 24sata.

Do sada se znalo da je zarobljen samo jedan Hrvat, dok se drugi, koji je bio ranjen, nedavno vratio u Hrvatsku. Ministarstvo odbrane RF takođe u tabeli navodi da su do sada u Ukrajini bili plaćenici i ratni stručnjaci iz ukupno 64 zemlje.

Od početka rata pristiglo je 6.956 ljudi, poginulo je 1956, a dezertiralo 1.779. Rekorder po broju stranih plaćenika je Poljska, iz koje je u borbu stigla 1.831 osoba.

„Njih 378 je već ubijeno, a još 272 osobe su otišle u domovinu“, navode Rusi.

Na drugom mestu među evropskim zemljama je Rumunija. Od njega su u Ukrajinu stigle 504 osobe – 102 su umrle, 98 je pobeglo.

Na trećem je Velika Britanija, odakle su stigla 422 plaćenika, od kojih je 101 poginuo, a 95 ih je otišlo.

„Čini nam se neverovatnim“

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da „Ministarstvo spoljnih poslova i hrvatska Vlada za sada nemaju informacije da je u ratu u Ukrajini poginuo bilo koji hrvatski državljanin”.

„Odlazak naših građana u rat u Ukrajinu je njihova lična stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti vodimo evidenciju o tome. Ali čini nam se neverovatnim da bi toliko naših građana umrlo a da mi to ne znamo. Odnosno da niko od nas nije tražio konzularnu pomoć, pa ni za izdavanje sahrane. Mogu reći da ni naša ambasadorka u Ukrajini, gospođa Anica Đamić, nema informaciju da je u Ukrajini ubijen jedan hrvatski državljanin“, rekao je Grlić Radman za Jutarnji.hr.

Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

O ovoj situaciji oglasilo se i Ministarstva spoljnih poslova.

„MVEP nije upoznat sa navedenim informacijama. Tome u prilog govori i činjenica da Ambasada Republike Hrvatske u Ukrajini nije izdala nikakvu pratnju od početka ruske agresije na Ukrajinu. Zbog toga apelujemo da se uzdrži od širenja nepouzdanih informacija osetljive prirode“, naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Osim ministra spoljnih poslova, i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao da nema informacija o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

NultaTačka/JutarnjiList/SrbinInfo