Sve vesti Svet

SAD I IZRAEL POKRENULI ZAJEDNIČKI PROJEKAT ZA SAJBER BEZBEDNOST

Američko ministarstvo finansija objavilo je novo partnerstvo sa izraelskim Ministarstvom finansija, za sajber bezbednost, rekavši da će dve nacije raditi zajedno na zaštiti globalne ekonomije od ransomware-a i drugih pretnji povezanih sa tehnologijom.

Partnerstvo je najavljeno u saopštenju za štampu američkog Ministarstva finansija u nedelju, u kojem se tvrdi da će radna grupa između dve zemlje „zaštititi važnu finansijsku infrastrukturu i nove tehnologije“ i raditi na „suprotstavljanju pretnje koju ransomware predstavlja za zemlje i globalnu ekonomiju“.

SAD I IZRAEL POKRENULI ZAJEDNIČKI PROJEKAT ZA SAJBER BEZBEDNOST

Wally Adeyemo, zamenik sekretara američkog ministarstva finansija, upozorio je u izjavi da ransomware i „druge nezakonite finansijske pretnje“ predstavljaju „ozbiljan izazov za Izrael i Sjedinjene Države“ i rekao da bi bliže partnerstvo između dve zemlje bilo „veoma važno” ekonomskim i nacionalnim bezbednosnim interesima SAD.

Izrael i SAD će razmenjivati obaveštajne podatke u vezi sa pretnjama sajber bezbednosti u okviru novog partnerstva i sprovodiće „prekogranične vežbe sajber bezbednosti“. Ministarstvo finansija SAD će takođe učestvovati na izraelskoj konferenciji CyberTech Global u Tel Avivu sledeće godine.

„Ove akcije su deo vladinog, fokusiranog, integrisanog napora da se suprotstavi pretnji ransomware-a“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izraelska vlada je nedavno pokušala da se distancira od nacionalne grupe NSO, za koju je utvrđeno da obezbeđuje špijunsku tehnologiju stranim državnim klijentima u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Indiji, između ostalih. Špijunski softver koji je kreirala grupa otkriven je na uređajima novinara i aktivista za ljudska prava širom sveta, a navodno je čak korišćen i za špijuniranje francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ranije ovog meseca, izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid tvrdio je na konferenciji za novinare da je NSO Grupa „privatna kompanija“ a „ne vladin projekat“, te da stoga nema „nikakve veze sa politikom izraelske vlade“.

Kompanija je, međutim, dobila dozvolu od izraelske vlade da prodaje svoje usluge kupcima u Saudijskoj Arabiji.

NSO Grupa i još jedna izraelska špijunska kompanija Candiru dodane su na američku trgovinsku crnu listu ovog meseca, a američka vlada je donela odluku da je tehnologija takvih firmi korišćena „zlonamerno“ za ciljanje „vladinih zvaničnika, novinara, poslovnih ljudi, umetnika, aktivista, akademika i radnika ambasade”.

Nulta Tačka/RT