Stav

SAJBER POLIGON SVE BLIŽI REALNOSTI?! IZRAEL PREDVODIO 10 ZEMALJA U SIMULACIJI SAJBER NAPADA NA GLOBALNI FINANSIJSKI SISTEM!

JERUSALEM  – Izrael je danas predvodio simulaciju velikog sajber napada na globalni finansijski sistem u 10 zemalja u pokušaju da poveća saradnju koja bi mogla pomoći da se minimizira bilo kakva potencijalna šteta finansijskim tržištima i bankama.

Simulirani sajber napad je evoluirao tokom 10 dana, s osetljivim podacima koji su se pojavili na Dark Webu zajedno s lažnim vestima koji su na kraju izazvali haos na globalnim tržištima i nalet na banke.

Simulacija je uključivala nekoliko vrsta napada koji su uticali na globalna tržišta deviza i obveznica, likvidnost, integritet podataka i transakcije između uvoznika i izvoznika.

“Ovi događaji stvaraju haos na finansijskim tržištima”, rekao je narator filma koji je prikazan učesnicima u sklopu simulacije.

Zvaničnici izraelske vlade rekli su da su takve pretnje moguće nakon brojnih visoko profiliranih sajber napada na velike kompanije, te da je jedini način da se obuzda bilo kakva šteta kroz globalnu saradnju budući da trenutna sajber sigurnost nije uvek dovoljno jaka.

“Napadači su 10 koraka ispred odbrane”, rekao je za Reuters Micha Weis, finansijski sajber menadžer u izraelskom ministarstvu finansija.

Učesnici inicijative, pod nazivom “Kolektivna snaga” koji je identičan “Sajber Poligonu”, uključivali su zvaničnike trezora iz Izraela, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Holandije i Tajlanda, kao i predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda , Svetska banke i međunarodne banke.

Narator filma u simulaciji rekao je da su vlade bile pod pritiskom da razjasne uticaj napada, koji je paralisao globalni finansijski sistem.

„Banke apeluju na hitnu pomoć likvidnosti u mnoštvu valuta kako bi zaustavile haos dok druge strane povlače svoja sredstva i ograničavaju pristup likvidnosti ostavljajući banke u haosu i propasti“, rekao je narator.

Učesnici su razgovarali o multilateralnim politikama za odgovor na krizu, uključujući koordinisane bankarske praznike, grejs periode otplate duga, SWAP/REPO sporazume i koordinisano odvajanje od glavnih valuta.

Rahav Shalom-Revivo, još jedan izraelski finansijski sajber zvaničnik, rekao je da bi tako široki napad na globalni finansijski sistem mogli da izvrše samo sofisticirani napadači.

Simulacija je prvobitno bila planirana da se održi na Dubai World Expo, ali je premeštena u Jerusalim zbog Omicron varijante COVID-19, uz učešće zvaničnika putem video konferencije.

Neki od učesnika rekli su da bi u situaciji stvarnog sajber napada vlade preduzele akciju brže nego u simulaciji.

Jedan evropski finansijski zvaničnik rekao je da u slučaju ovakvog napada njegova zemlja neće čekati 10 dana da reaguje.

“Čim bi dostava novca bila otežana, barem u Evropskoj uniji, verovatno bismo imali hitan sastanak istog dana”, rekao je on, dodajući da će odmah stupiti u kontakt sa kolegama širom Evrope i Sjedinjenih Država.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! MARIO ZNA I ILIJA VUKSANOVIĆ O ONOME O ČEMU MALI BROJ LJUDI SME DA PRIČA

NultaTačka/USnews