Sve vesti Svet

SAM CENTAR NAŠE GALAKSIJE NAPOKON VIDLJIV ZA LJUDE(FOTO)

SAM CENTAR NAŠE GALAKSIJE NAPOKON VIDLJIV ZA LJUDE
Pisao Elena Vuk

Nova slika galaktičkog centra teleskopom MeerKAT otkriva “složeno srce” MLečnog puta, a astronomi kažu da sada imaju “najbolji uvid u populaciju misterioznih “radio filamenata” koji se ne nalaze nigde drugo.”

Supermasivna crna rupa koja vreba u centru Mliječnog puta je najsvjetlija tačka.

Objavljena od strane Južnoafričke radioastronomske opservatorije, “izvanredna” slika je zasnovana na mozaiku od 20 odvojenih opservacija, za koje je bilo potrebno ukupno 200 sati vremena teleskopa MeerKAT.

Redak, gotovo savršen sferni ostatak supernove koji je otkriven na rubu MeerKAT mozaika. Radio izvor sa repom vidljiv na desnoj strani slike mogao bi biti objekt u našoj galaksiji koji se kreće velikom brzinom, ostavljajući za sobom trag.

Super-osetljivi radio teleskop sastoji se od 64 antene raspoređene u prečniku od osam kilometara u južnoafričkoj pustinji. Omogućio je čovečanstvu da pogleda u centar Mlečnog puta, koji je, uprkos relativnoj bliskosti, udaljen je samo oko 25.000 svetlosnih godina, zaklonjen prašinom i plinom i vrlo je teško prodreti.

Slikom dominira emisija iz galaktičkog centra “super mehura”, koju prolaze mnoge paralelne magnetizovane niti koje emituju radio-talase, koje astronomi nazivaju filamentima.

Složena emisija nalik cirusu iz super mehura galaktičkog centra dominira ovom slikom. Ovo prolazi kroz Radio Arc, kompleks mnogih paralelnih radio vlakana. Svetla tačka u blizini centra ovog regiona je Strelac A, crna rupa od 4 miliona solarne mase.

Naučnici su jednu od niti su s ljubavlju nazvali “Miš”; još jedna karakteristika se zove “Zmija”. Supermasivna crna rupa Strelac A može se posmatrati kao najsvetlija tačka.

Jasnoća i dubina slike daju joj značajan naučni potencijal, kažu astronomi.

U centru slike je ostatak supernove G359.1-0.5. S leve strane je “Miš”, odbegli pulsar koji je verovatno formiran i izbačen usled supernove. U gornjem desnom uglu je jedna od najdužih i najpoznatijih radio emitera, poznata kao “Zmija”

“Duge i do 100 svetlosnih godina, ove jedinstvene strukture prkose konačnom objašnjenju svog porekla od otkrića pre više od 35 godina. MeerKAT je otkrio mnogo više takvih filamenata nego što je ranije bilo poznato, a novo objavljivanje podataka omogućiće astronomima da prouče ove objekte kao populaciju po prvi put”, navodi se u izveštaju.

Astronomi priznaju vlastitu fascinaciju otkrićima, a glavni naučnik SARAO-a dr. Fernando Camilo je rekao da “najbolji teleskopi proširuju naše horizonte na neočekivane načine”. Glavni autor studije, dr Ian Heywood, priznao je da se nikada ne umori od gledanja slike.

Nulta Tačka/RT