Само три недеље исхране пуне ултрапрерађене хране довољне су да изазову нагло гојење и снижење плодности код мушкараца, показује ново научно истраживање.
Истраживање је открило да степен прераде хране, без обзира на укупан број унетих калорија, има озбиљан утицај на телесну тежину, плодност и метаболичко здравље.
У студији је учествовало 43 мушкарца узраста од 20 до 35 година, који су били подељени у две групе — једни су се хранили непрерађеном (целовитом) храном, док је друга група уносила око 75% ултрапрерађене хране, што одговара просечној исхрани у САД.
Мушкарци који су јели ултрапрерађену храну значајно су се више угојили у поређењу са онима који су конзумирали непрерађену храну.
Иако је унос калорија био сличан у обе групе, група која је јела ултрапрерађену храну брже се гојила.
Поред тога, код мушкараца који су јели индустријску храну забележено је снижење нивоа фоликулостимулирајућег хормона (FSH), који је кључан за производњу сперме. Такође је дошло до пада покретљивости сперматозоида, што директно утиче на плодност.
Ови резултати прате глобални тренд повезаности између повећане конзумације ултрапрерађене хране и проблема са репродуктивним здрављем. Аутори истичу:
„Паралелно са порастом конзумације ултрапрерађене хране, квалитет сперме се глобално погоршава — број сперматозоида се смањио за око 60% од 1970-их.“
🇺🇸 Фармацеутске компаније у паници: Кенеди тражи да лекари уче о правилној исхрани и превенцију болестиhttps://t.co/y7muSPHZV9
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) August 31, 2025
Истраживачи су такође уочили забрињавајуће промене у метаболичким функцијама код мушкараца који су јели индустријску храну.
„Били смо шокирани колико је телесних функција било поремећено код младих здравих мушкараца након кратког периода конзумирања ултрапрерађене хране“, рекао је водећи аутор студије, професор Ромен Барес.
„Дугорочне последице су алармантне и показују да је неопходно ревидирати нутритивне смернице како би се људи боље заштитили од хроничних болести.“
Нулта Тачка/ИнфоВорс