Sve vesti Svet

ŠANGAJ U MRAKU- Kinezi uveli mere štednje električne energije

ŠANGAJ U MRAKU- Kinezi uveli mere štednje električne energije

Svetla su ugašena na šangajskim neboderima na obali reke i drugim zgradama koje daju kineskom ekonomskom centru njegov kultni izgled.

Gradski zvaničnici su rekli da je mera usmerena na ublažavanje pritiska na nacionalnu mrežu usred velike potrošnje električne energije izazvane toplotnim talasom.

U saopštenju objavljenom u nedelju, zvaničnici su najavili da će „ pejzažno osvetljenje “ u čuvenoj gradskoj četvrti Bund biti isključeno na dva dana počevši od ponedeljka. Ista mera važiće za bilborde i video ekrane sa obe strane reke Huangpu, pojasnile su gradske vlasti.

Odluka dolazi usred takozvanog toplotnog talasa koji je u toku a koji je navodno pogodio nekoliko provincija u Kini i doveo do povećanja potrošnje električne energije. Sa temperaturama koje dostižu 45 stepeni Celzijusa (113 stepeni F), povećana upotreba klima uređaja je značajno povećala potražnju za električnom energijom. Štaviše, nivoi vode u delovima reke Jangce, ključnog unutrašnjeg plovnog puta Kine, značajno su opali, stvarajući još veći pritisak na hidroelektrane koje snabdevaju električnom energijom neke od najrazvijenijih kineskih ekonomskih centara koji troše energiju.

Ugostitelji ponovo na udaru! Zbog visokih troškova mnogi će zatvarati lokale

Situacija je toliko ozbiljna da su vlasti u jugozapadnoj provinciji Sečuan u nedelju produžile na još četiri dana ranije nametnutu šemu racionisanja električne energije za industrijske potrošače.

„Od jula ove godine, pokrajina se suočila sa najekstremnijim visokim temperaturama, najnižim padavinama u odgovarajućem periodu u istoriji… {i} najvećim energetskim opterećenjem u istoriji“, objasnili su zvaničnici.

Ova odluka je dovela do toga da je nekoliko fabrika automobila, uključujući one kojima upravlja Tojota i Tesla Elona Maska, zaustavilo proizvodnju, kako je izvestio kineski novinski list Caikin.

Neki stručnjaci su već upozorili da bi nestanci struje u Sečuanu mogli da utiču na globalne lance snabdevanja, s obzirom na to da je pokrajina takođe dom nekih velikih proizvođača delova.

NultaTačka