Sve vesti Tehnologija

SCI FI PAORIZAM! DŽON DIR IZBACUJE NOVI AUTONOMNI TRAKTOR SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM KOJEM NE TREBA VOZAČ

SCI FI PAORIZAM! DŽON DIR IZBACUJE NOVI AUTONOMNI TRAKTOR SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM KOJEM NE TREBA VOZAČ
Pisao Elena Vuk

Ne čuje se često reči “John Deere” i “kontroverza” zajedno, ali to je upravo ono što će se dogoditi predstavljanjem  prvog potpuno autonomni traktor.

Opremljen sa šest pari stereo kamera i AI(veštačkom inteligencijom), John Deere-ov novi traktor 8R može i da percipira okolinu, prema novom zapisu Wireda. Oslanja se na algoritme neuronske mreže koji analiziraju protok podataka u njegovim kamerama.

U stvari, može čak i “sam pronaći put do polja kada mu daju rutu i koordinate, a zatim preorati tlo ili posejati seme bez instrukcija, izbegavajući prepreke dok ide”, kaže se u izveštaju.

Ovo je daleko od autonomnih traktora koji su danas dostupni, od kojih mnogi mogu raditi samo u ograničenim situacijama.

Jahmy Hindman, Deere-ov glavni tehnološki direktor, rekao je na CES 2022: „To je monumentalna promena. Mislim da je veliki kao prelazak sa konja na traktor.”

Prednosti takvih traktora su očigledne: mogli bi značajno smanjiti troškove rada za poljoprivrednike. Negativne posledice oko takvih traktora uključuju isti rad koji bi bio ugrožen inovacijom.

Tehnički problemi s traktorom su “u velikoj meri rešeni”, kaže Qin Zhang, direktor Centra za precizne i automatizovane poljoprivredne sisteme na Univerzitetu Washington State.

Sada se postavlja pitanje da li neki farmeri smatraju da je traktor ili preskup ili pretežak za programiranje. I nisu svi pristali na inovaciju, napominje Wired. Kevin Kenney, poljoprivredni inženjer koji je kritikovao Deere-ova ograničenja u sposobnosti farmera da popravljaju vlastitu opremu, kaže da bi traktori mogli učiniti da se farmeri više oslanjaju na Deere za popravke, slično načinu na koji novija vozila moraju biti odnešena u zastupništva proizvođača.

KOMITET 300 BOTOVA! NAŠ STRUČNJAK OTKRIO KAKO SLUŽBE KONTROLIŠU NAROD PUTEM SVOJIH BOTOVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„Ja sam za inovacije, i mislim da je John Deere paklena kompanija, ali oni pokušavaju da budu Facebook poljoprivrede“, rekao je Kevin.

Njegov autonomni traktor bi takođe mogao biti samo početak. Wired kaže da uvođenje ovog traktora takođe „pruža odličan ciklus za obuku novih AI algoritama i razvoj novih proizvoda“.

Deere još nije objavio cenu za svoj novi AI traktor.

Nulta Tačka/ActivistPost