Sve vesti Svet

SEĆATE SE TRANVESTITA KOJI SE TAKMIČIO NA OI U TOKIJU U ŽENSKOJ KATEGORIJI?! NIJE USPEO DA POBEDI ŽENE U DIZANJU TEGOVA

Novozelandska dizačica, dizač, šta god- tegova Laurel Hubbard, prva transrodna atletičarka koja se takmičila na Olimpijskim igrama, eliminisana je iz ženskog takmičenja u dizanju tegova u teškoj kategoriji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Hubbard nije uspela da završi nijedno od njena tri podizanja tokom događaja.

Hubbard nije uspela u svom prvom pokušaju da podigne 120kg iznad glave, rano se izvukavši. U svom drugom pokušaju do 125kg uspela je da podigne težinu i zadovoljno je pokazala pesnicu, međutim, sudije su to ocenile kao „bez dizanja“.

Brzo se vratila za još jedan pokušaj od 125kg, ali nije uspela da stoji sa težinom iznad glave. Habard je bila jedina od 13 finalista koja nije završila barem jedno dizanje. -Yahoo Sports

Nakon trećeg neuspelog pokušaja, ustala je, napravila znak srca rukama i izgovorila gledaocima “hvala”. Iako su je pobedile biološke žene, ušla je u istoriju kao prva transrodna osoba koja se takmičila na Igrama.

Ova 43-godišnja transrodna osoba izazvala je ogromnu pažnju uoči Igara. O njenom uključivanju na Olimpijske igre raspravljalo se na osnovu pravičnosti prema drugim takmičarima.

Hubbard je rekla: “Olimpijske igre su globalna proslava naših nada, naših ideala i naših vrednosti.”
“Pohvaljujem Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog njegove posvećenosti da sport učini inkluzivnim i pristupačnim”, dodala je.

AFP nudi nekoliko slika transrodnih sportista koji su ispali sa Olimpijskih igara.

Nakon Habard-ove, MOK će objaviti ažurirani okvir za transrodne sportiste, nazivajući svoju trenutnu politiku „zastarelom“.

Richard Budgett, direktor medicinskog i naučnog odeljenja MOK -a, rekao je: “Ono što je važno zapamtiti je da su trans žene, žene. I tako, u duhu inkluzije u sportu, ako je ikako moguće, treba ih uključiti u sport. ”

“Samo tamo gde postoje dokazi o stvarnoj zabrinutosti – da bi to dovelo do nesrazmerne prednosti u performansama za te pojedince – treba doći do bilo kakvih pravila i propisa koji bi promenili tu podobnost”, rekao je Budgett.

„MOK je odlučan u nameri da poveća uključivanje u sport transrodnih osoba kao jednu od važnih stvari, ali u isto vreme naš najveći, najveći prioritet je pravičnost.“

Najveća prepreka za MOK je kako utvrditi „pravičnost“.

Postoje anatomske razlike između muškaraca i žena. Najnovije prihvatanje Habard-ove i verovatno budućih trans sportista za naredne Igre moglo bi da ima poražavajuće i dugotrajne posledice da prirodno rođene žene više ne predstavljaju Olimpijske igre jer biološki muškarci počinju da ulaze u njihove sportove.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”