Sve vesti Svet

“Sedi kući dok ti ne atrofiraju mišići”- Nova studija iz Minhena govori o opasnosti od širenja COVID-a u teretani

Sedi kući dok ti ne atrofiraju mišići"- Nova studija iz Minhena govori o opasnosti od širenja COVID-a u teretani

Nauka je došla do novog “otkrića” a ono se tiče sportskih aktivnosti i kako oni tvrde opasnosti koje donosi vežbanje. U prevodu, da budemo koncizniji jer oni to nisu, u teretani se COVID širi brže nego ikad.

Nova studija Univerziteta u Minhenu sugerisala je da intenzivni treninzi mogu povećati rizik od dobijanja zaraznih bolesti poput COVID-a 19.

Prema studiji, mnogi virusi koji se prenose vazduhom, uključujući Covid-19, prenose se u zatvorenom prostoru putem čestica aerosola. Tokom vežbanja, plućna ventilacija se može povećati za više od deset puta, što dovodi do toga da vežbači izdišu veću zapreminu vazduha koji sadrži aerosol. To znači da sportski događaji u zatvorenom prostoru imaju veći rizik od zaraznih bolesti kao što je COVID-19, navodi SciTech Dejli.

Nalazi sugerišu da postoji određeni nivo fizičke aktivnosti pri kojem emisije čestica aerosola počinju da rastu eksponencijalnom brzinom.

Kada se intenzitet vežbanja podigne iznad umerenog nivoa, koncentracija čestica aerosola se povećava deset puta. Drugim rečima, čestice aerosola po osobi povećavaju se u proseku 132 puta sa 580 ± 489 čestica/min u mirovanju na 76.200 ± 48.000 čestica/min tokom maksimalnog vežbanja- tvrde “stručnjaci” u nastavku studije.

NOVI “LAJV”! MARIO ZNA- SUBOTA OD 20:30h! “DEMONTIRANJE LAŽI, PROPAGANDE I LEVIČARSKIH AGENDI”

Istraživači su verovali da njihovi nalazi pružaju važne nove informacije o prenošenju bolesti i mogu pomoći u vođenju politike prevencije infekcija. Studiju su finansirali Nemački savezni institut za sportske nauke (BISp) i Nemačka istraživačka fondacija (DFG), otkrio je SciTech Daili.

U studiji je učestvovalo šesnaest volontera.

Svi volonteri su regrutovani iz lokalnih sportskih klubova, Fakulteta za sport i vežbe Tehničkog univerziteta u Minhenu i Universitat der Bundesvehr Munchen. Učesnici su bili uključeni ili isključeni na osnovu njihovog plućnog, kardiovaskularnog zdravlja i morali su da budu potpuno vakcinisani protiv Covid-19.

„Ukratko, izveštavamo da se emisija čestica aerosola povećala za faktor 132 od mirovanja do maksimalnog nivoa vežbanja bez značajne razlike između žena i muškaraca, ali između neobučenih i subjekata koji su obučeni za izdržljivost tokom maksimalnog napora. Emisija čestica aerosola se umereno povećava do intenziteta vežbanja od 2 V/kg i eksponencijalno pri većim intenzitetima vežbanja. Ove informacije bi trebalo da se koriste za razvoj više mera za ublažavanje uticaja zasnovanih na podacima za grupni sport u zatvorenom prostoru“, zaključuje se u studiji.

NultaTačka