Sve vesti Svet

ŠEF Centralne banke Poljske: Nemačka želi da nam otme zemlju i povrati izgubljenu teritoriju

ŠEF Centralne banke Poljske: Nemačka želi da nam otme zemlju i povrati izgubljenu teritoriju

Berlin želi da potčini istočnu Evropu i povrati izgubljene zemlje, tvrdi šef poljske centralne banke

Berlin ima planove da potčini istočnu Evropu i ima planove za zemlje koje je izgubio u prošlosti, tvrdi Adam Glapinski, šef Narodne banke Poljske, dodajući da njegova zemlja stoji kao bedem protiv tih ambicija.

Glapinski je dao sumorno predviđanje o trenutnoj diplomatskoj konfrontaciji Varšave sa Berlinom u intervjuu za Gazeta Polska, koji je objavljen u danas.

Od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, strateški cilj Berlina je da „povrati u nekom obliku svoje bivše zemlje, koje su sada unutar poljskih granica, i potčini čitav pojas zemalja između Nemačke i Rusije“, rekao je poljski zvaničnik.

Nemačka vizija za budućnost Evrope je „saradnja dve imperije: ruskog i nemačkog, sa zemljama u sredini koje spadaju u sfere uticaja obe sile“, dodao je Glapinski. Bregzit je otvorio prozor mogućnosti za to, smatra on.

Varšava je stekla suverenitet nad nekim nemačkim zemljama posle Drugog svetskog rata. U Poljskoj su nazvane „oporavljene teritorije“, a uključuju pokrajine istočne Nemačke koje su bile deo Poljske u različitim periodima njene istorije i zemlju Slobodnog grada Danciga.

NOVA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! EVRO PRAJDA NEĆE BITI!

Zamene zemljišta su bile delimično zamišljene kao ratna odšteta Poljskoj, a delimično kao kompenzacija za poljske teritorije koje je Sovjetski Savez inkorporirao kao svoje posle rata i koje su sada deo Belorusije i Ukrajine. Etnički Nemci su deportovani sa oporavljenih teritorija dok su dovedeni poljski doseljenici.

Glapinski je sugerisao da osnovni nacionalni interesi Nemačke zahtevaju od nje da tajno podržava Rusiju protiv Ukrajine dok javno podržava Kijev vojnom pomoći. On je rekao da se jaka nezavisna Ukrajina, saveznica SAD , „ne uklapa“ u scenario rusko-nemačkog saveza.

Poljska sa svojom nezavisnom unutrašnjom politikom i odbijanjem da se pridruži evrozoni je još jedna prepreka, dodao je on. „Imati suverenu centralnu banku, sopstveni novac – zlote – i naš dinamičan ekonomski rast je ono što ih najviše boli“, rekao je Glapinski, misleći na rukovodstvo EU. Kao i drugi najviši poljski zvaničnici, šef centralne banke doživljava EU kao sredstvo za ostvarivanje nemačkih interesa.

Glapinski je optužio bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska da je nemačka ratna sekira za Poljsku. Opozicioni političar, koji je bio i predsednik Evropskog saveta, imao je „zadatak“ da zbaci poljsku konzervativnu vladu i natera zemlju da usvoji evro, tvrdi Glapinski. Tusku će kao nagradu biti ponuđeno da „dođe na čelu Evropske komisije“ , predvideo je on.

NultaTačka