Sve vesti Svet

Šef delegacije EU u Srbiji: Razočaran sam zbog otkazivanja Prajda u Beogradu

Šef delegacije EU u Srbiji: Razočaran sam zbog otkazivanja Prajda u Beogradu

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da je šetnja najvidljiviji deo sedmice posvećene Evroprajdu i izrazio razočaranje što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo odluku da se zabrani taj skup.

Podsetio je da je proteklih godina za učesnike šetnje bio obezbeđen siguran prostor u Beogradu, dodajući da se nada da će, uprkos zabrani, tako biti i ove godine.

Žiofre je na konferenciji o ljudskim pravima, organizovanoj u Beogradu u okviru Evroprajda istakao da je ta manifestacija glas i odraz prava LGBT zajednice.

Rekao je da LGBT populacija ne treba da bude izopštena iz društva samo zbog svoje seksualne orjentacije, već da treba da uživa sve privilegije i prava kao i svi ostali, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Kontraofanziva kod Harkova: Šta se dogodilo, ko je kriv i šta dalje?

Istakao je da se u Srbiji vidi pomak po tom pitanju i da održavanje manifestacije Evroprajd u Beogradu to i dokazuje.

Posebno je naglasio da se ta manifestacija prvi put održava van granica jugoistočne Evrope i da je Beograd prvi grad u regionu koji je pokazao otvorenost i spremnost za održavanje Evroprajda.

Poželeo je učesnicima Evroprajda u Beogradu da temeljno, kvalitetno i plodno rade na zaštiti ljudskog dostojanstva i prava, kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Nulta Tačka/Mediji