Sve vesti Svet

Šef Japanskog tima za borbu protiv koronavirusa uputio vladi savet da tretira COVID poput gripa

Šef Japanskog tima za borbu protiv koronavirusa uputio vladi savet da tretira COVID poput gripa

Šigeru Omi, koji predvodi vladin panel za koronavirus, i 17 drugih medicinskih i ekonomskih stručnjaka u utorak su pozvali vladu da tretira koronavirus kao nešto slično sezonskom gripu, kako bi se ublažio pritisak na bolnice i javno zdravlje.

U predlogu na 19 stranica, stručnjaci su takođe pozvali vladu da usvoji fleksibilan pristup COVID-u 19 koji bi sprečio da zdravstveni sistem bude preopterećen, tako što više neće identifikovati bliske kontakte i da treba dozvoliti opštim klinikama da leče pacijente.

„Nega u medicinskim ustanovama i javnim zdravstvenim centrima je blizu kolapsa“, rekao je Omi na konferenciji za novinare u Japanskom nacionalnom pres klubu u Tokiju. „Razgovarali smo o ovoj temi više od mesec dana”.

Prema predlogu, osnovni tok lečenja pacijenata obolelih od COVID-19 prema zakonu više ne bi uključivao hospitalizaciju, čak i ako su kreveti dostupni, iako se već neko vreme odobravaju izuzeci za lakše bolesnike. Od zaraženih ne bi se tražilo da ostanu kod kuće, već bi to učinili dobrovoljno u skladu sa zdravim razumom.

„Važno je za svaku osobu da aktivno preduzme mere za smanjenje rizika od infekcije“, rekao je Hideaki Anan, zamenik načelnika gradske bolnice Fudžisava u prefekturi Kanagava.

Sezonski grip je bolest klase V, a stavljanje COVID-19 na ekvivalentan nivo značilo bi da medicinski troškovi za pacijente sa COVID-19 ne bi bili u potpunosti pokriveni javnim novcem. Međutim, u predlogu se navodi da medicinski troškovi za teško bolesne pacijente i skupe tretmane treba da budu plaćeni iz javnih sredstava.

U nedelju je premijer Fumio Kišida rekao da, iako ne razmišlja o snižavanju klasifikacije dok se virus širi, razmotriće to kasnije nakon konsultacija sa stručnjacima.

U Japanu, zarazne bolesti se svrstavaju u klasu od I do V ili u jednu od tri druge kategorije koje omogućavaju snažnije reagovanje. Ebola i kuga spadaju u klasu I — najozbiljniju — zbog koje opštine mogu da zahtevaju hospitalizaciju pacijenata i da se uzdrže od odlaska na posao u određenom vremenskom periodu.

Bolesti pod klasom II uključuju tuberkulozu, dok je kolera III klasa, a žuta groznica IV.

U međuvremenu, COVID-19 pripada jednoj od tri kategorije izvan klasa I do V — „novi grip i druge bolesti“. Smatra se da su opasni kao bolest klase II, ali kategorija dozvoljava stroge protivmere ekvivalentne klasi I.

Pošto je korona virus pod jakom kategorijom, sve bolnice i klinike su u obavezi da prijave svaki slučaj svojim lokalnim zdravstvenim centrima, što može oduzeti mnogo vremena za bolničko osoblje i osoblje domova zdravlja. Ali ako se spusti na klasu V ili ekvivalent, samo određene bolnice su obavezne da prijave slučajeve.

U predlogu se navodi da vlada treba da smisli novi sistem nadzora za virus s obzirom da većina ljudi zaraženih varijantom omikron pati samo od blagih simptoma.

Trenutna klasifikacija takođe znači da samo određene bolnice i klinike mogu da leče pacijente, što je dovelo do toga da zdravstveni sistem ponekad postaje preopterećen.

Slična mišljenja su izneli i guverneri. Prošle nedelje, tokom sastanka guvernera prefektura, guverner Kanagave Iuji Kuroiva pozvao je centralnu vladu da klasifikuje korona virus kao klasu V.

Japan je u ponedeljak zabeležio 139.668 novih slučajeva korona virusa dnevno, od kojih su 464 teška pacijenta, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Stopa popunjenosti bolnica za pacijente sa COVID-19 bila je 54,2 odsto u Tokiju u ponedeljak i 60 odsto u prefekturi Osaka.

Nulta Tačka/TheJapanTimes