Stav

ŠEF JAVNOG ZDRAVLJA SAD-a PREDLAŽE CENZURU DŽOA ROGANA (VIDEO)

ŠEF JAVNOG ZDRAVLJA SAD-a PREDLAŽE CENZURU DŽOA ROGANA (VIDEO)

Šef javnog zdravlja SAD-a predložio je da Spotify i druge platforme društvenih medija cenzurišu voditelja podcasta Džoa Rogana, tvrdeći da širi medicinske dezinformacije koje bi „ljude mogle da koštaju života“.

Upitan u utorak o svađi Nil Jang-a sa Spotifijem zbog njegovog partnerstva sa Roganom, generalni hirurg dr Vivek Murti rekao je ujutro Roganu da je „kritičan deo načina na koji prolazimo kroz ovu pandemiju“ „ograničavanje širenja dezinformacija“ na društvenim medijima.

Dr. Murthi, koji su po tebi najbolji načini da se odgurnemo od dezinformacija o COVID-u koje se i dalje agresivno guraju, bilo da se radi o podkastu Džoa Rogana ili širom Fejsbuka?“ upitao je voditelj Mika Bžežinski.

„Pa, Mika, to je tako važno pitanje“, odgovorio je Murthi, „jer možemo imati najbolju dostupnu nauku, možemo imati najbolje javno zdravlje, možemo imati najbolju dostupnu stručnost u javnom zdravstvu, ali to neće pomoći ljudima ako nemaju pristup tačnim informacijama“.

„Sada, nešto u šta sam uvek verovao kao lekar je da ljudi imaju pravo da donose sopstvene odluke“, rekao je on.

Međutim, „takođe imaju pravo da imaju tačne informacije kako bi doneli tu odluku“.

Murthi je okrivio kompanije društvenih medija što nisu uspele efikasno suzbiti slobodu govora.

Ove platforme se još uvek nisu pojačale da urade pravu stvar i čine dovoljno, rekao bih, da smanje širenje dezinformacija.

Generalni hirurg koga je ponovo imenovao Džo Bajden je potom upozorio korisnike društvenih medija „da se uvere da smo pažljivi u onome što delimo“ i tvrdio da širenje dezinformacija ubija ljude.

„Ovde se ne radi samo o zabavi. Ne radi se samo o prikupljanju klikova. Ovde se radi o životima ljudi“, rekao je on.

„Videli smo iznova i iznova da dezinformacije koštaju ljude života“, tvrdi generalni hirurg.

Donacija Nulta Tačka

Murti je naglasio da treba „paziti šta govorimo“ i „da iskoristimo moć koju imamo da ograničimo širenje tih dezinformacija“.

Rogan se nedavno našao na udaru kritike jer je pružio platformu medicinskim stručnjacima koji govore protiv glavnog narativa o Covid-u, kao što su zagovornik ranog lečenja Covid-a dr Piter Mekalou i pronalazač mRNA tehnologije dr Robert Maloun.

U međuvremenu, šef UFC-a Dejna Vajt prošle nedelje je stao u odbranu Rogana, koji je ujedno i UFC spiker, kritikujući napore da ga Big Tech cenzuriše.

Nulta Tačka/InfoWars