Sve vesti Svet

Šef kabineta mađarskog premijera: Deset evropskih zemalja otvorilo račune u ruskoj banci

Šef kabineta mađarskog premijera: Deset evropskih zemalja otvorilo račune u ruskoj banci

Devet evropskih zemalja je osim Mađarske otvorilo račune u ruskoj banci za plaćanje prirodnog gasa po šemi koju je predložila Rusija, ali o tome ne govore javno, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš za „Radio Košut“.

„Mađarska je otvorila račun u evrima, na koji se uplaćuje cena gasa u evrima, a zatim ga banka pretvara u rublje… Osim nas, tako radi još devet zemalja, ali ne govore da rade isto, jednostavno zato što u Evropi sada „biti dobar za Evropu“ znači da rukovodstvo zemlje ne govori iskreno svom narodu i u međunarodnom životu“, rekao je Guljaš.

On je još jednom podsetio da Evropska unija nije usvojila nikakve sankcije koje onemogućavaju plaćanje ruskog gasa u rubljama i da je to regulisano građansko-pravnim sporazumom između država i kompanija.

Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da je deo evropskih kompanija koje uvoze prirodni gas iz Rusije pristalo na šemu plaćanja koju je predložila Rusija, ali da o tome ne govore iskreno i šire lažne informacije o stavu Mađarske uz pomoć zapadnih medija.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao da je ta zemlja spremna da ruski gas plaća u rubljama, a Sijarto je naglasio da prestanak isporuka gasa iz Rusije u Bugarsku neće uticati na tranzit ka Mađarskoj.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

U međuvremenu „Gasprom” je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od ruskog gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/Sputnik