Sve vesti Svet

Šef Međunarodne energetske agencije: Evropa da se pripremi za potpuno isključenje ruskog gasa

Šef Međunarodne energetske agencije: Evropa da se pripremi za potpuno isključenje ruskog gasa

Šef Međunarodne energetske agencije (IEA) Fejt Birol upozorio je EU da bude spremna na mogućnost potpunog zaustavljanja izvoza ruskog gasa ove zime, pozivajući članice bloka da prošire raspon mera u cilju pripreme za ovaj scenario, piše Financial Times u današnjem izdanju.

„ Evropa treba da bude spremna u slučaju da ruski gas bude potpuno isključen. Što se više približavamo zimi, to više razumemo namere Rusije”, rekao je on, a prenela je novinska agencija.

Komentarišući Gasprom koji je prošle sedmice smanjio 60% isporuka gasa preko gasovoda Severni tok, za šta ruska kompanija ističe da je čisto tehnički, Birol je rekao da su „ restrikcije usmereni ka izbegavanju da Evropa napuni skladišta i spremi se za zimski period. ”

Međutim, IEA otvoreno optužuje Rusiju za manipulisanje cenama gasa od prošle godine, kada je cena gasa u Evropi skočila na najviši nivo u istoriji.

“ Hitne mere koje su evropske zemlje preduzele ove nedelje za smanjenje potražnje za gasom, poput restarovanja starih termoelektrana na ugalj, opravdane su razmerom krize uprkos zabrinutosti oko povećanja emisije ugljenika ”, naveo je on, dodajući da je, po njegovom mišljenju, , povratak na proizvodnju energije na ugalj će biti ” privremen ” i pomoći će da se zadrže dovoljne zalihe gasa za nadolazeću sezonu grejanja.

Nemačka, Austrija, Italija i Holandija najavile su svoje planove za pojačano korišćenje uglja za proizvodnju električne energije, dok su Švedska i Danska najavile da će takođe pokrenuti hitne mere za suzbijanje korišćenja prirodnog gasa.

Birol je, međutim, upozorio da sadašnje mere ne idu dovoljno daleko ako se izvoz ruskog gasa u potpunosti zaustavi i predložio je da bi evropske vlade, između ostalih opcija, trebale da pojačaju napore za punjenje skladišta.

” Verujem da će biti sve dubljih mera potražnje [koje su preduzele vlade u Evropi] kako se zima bude približavala”, rekao je Birol. Napomenuo je da je racionalizacija gasa moguća, koja bi mogla pomoći u ublažavanju posledica gubitka ruskog gasa i ponudio je bloku da ” razmotri odlaganje zatvaranja [nuklearnih elektrana] sve dok se situacija ne vrati u stabilni period”.

NultaTačka