Sve vesti Svet

Šef NATO-a: Ukrajina bi mogla da prestane da postoji

Šef NATO-a: Ukrajina bi mogla da prestane da postoji

Ukrajinu čeka teška zima, upozorio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozivajući Kijev da nastavi borbu protiv Rusije. U suprotnom, zemlja bi mogla „prestati da postoji“ kao nezavisna nacija, rekao je on.

„Ako predsednik [Vladimir] Putin i Rusija prestanu da se bore, onda ćemo imati mir. Ako Ukrajina prestane da se bori, onda će Ukrajina prestati da postoji kao nezavisna nacija“, rekao je Stoltenberg agenciji AP na marginama sastanka predvođenog SAD u Ramštajnu u Nemačkoj koji je okupio strane pristalice Ukrajine.

Stoltenberg je izbegao da navede vremenski okvir koliko dugo može trajati sukob, ali je rekao da će se u jednom trenutku završiti pregovorima. Međutim, do sada nije bilo „znaka“ da Moskva odustaje od svojih ciljeva u Ukrajini, rekao je šef NATO-a.

Energetska kriza u Poljskoj: Varšava će se grejati na kanalizaciju?

Krajnji cilj Rusije u sukobu je „preuzimanje kontrole nad Ukrajinom“ , tvrdi on. „Moramo barem da budemo spremni za ovu zimu“, rekao je Stoltenberg, dodajući da Zapad mora „nastaviti da pruža podršku“, uključujući odgovarajuće zimske uniforme, generatore i šatore, između ostalog.

„Zima dolazi, a zima će biti teška na bojnom polju u Ukrajini. Znamo da je veličina ukrajinske vojske sada otprilike tri puta veća od one prošle zime“, dodao je Stoltenberg.

Međutim, šef NATO-a je tvrdio da se „rat u Ukrajini približava ključnom trenutku“, tvrdeći da je tekuća ruska ofanziva „zastala“ u Donbasu i drugde. „Vidimo da su Ukrajinci bili u stanju da uzvrate udarac, da uzvrate udarac i povrate neku teritoriju“ , rekao je on.

Moskva je više puta pozivala SAD i druge zapadne zemlje da prestanu da „pumpaju“ Ukrajinu oružjem i drugom vojnom opremom. Najviši ruski zvaničnici insistiraju na tome da će kontinuirana podrška Kijeva samo produžiti krvoproliće bez promene krajnjeg ishoda sukoba.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

NultaTačka