Sve vesti Svet

Šef Nemačkog bankarstva upozorava: Sledi bankrotni cunami kao posledica stagflacije

Šef Nemačkog bankarstva upozorava: Sledi bankrotni cunami kao posledica stagflacije

Bankrotni cunami mogao bi potresti najveći evropski proizvodni centar jer se povećavaju rizici od stagflacije zbog sukoba u Ukrajini i rezultirajućih zapadnih sankcija na ruska fosilna goriva.

“Snabdevanje energijom u Nemačkoj je u opasnosti, lanci snabdevanja se raspadaju, imamo visoku inflaciju”, rekao je izvršni direktor Commerzbank Manfred Knof, kojeg je nedavno citirao nemački list Handelsblatt.

Pretnja stagflacije u Nemačkoj je povećana kako rastuće cene energije povećavaju inflaciju i izazivaju haos u preduzećima . Nemačka bi mogla doživeti pad ako se sprovede embargo na ruska fosilna goriva , poput prirodnog gasa, sirove nafte i uglja.

Bundesbanka je krajem aprila upozorila da bi u ” ozbiljnom kriznom scenariju realni BDP u tekućoj godini pao za skoro 2% u odnosu na 2021.”, a da bi “stopa inflacije bila znatno viša u dužem vremenskom periodu” nakon embarga . Ovo ekonomsko okruženje je inače poznato kao stagflacija.

Prošle sedmice, zvaničnici EU razgovarali su o potencijalnom embargu na fosilna goriva Rusiji . Evrozona traži alternativne dobavljače sirove nafte i natgasa kako bi se odvikla od ruske energije. Zabrana ruskog uglja trebala bi stupiti na snagu u avgustu.

Međutim, zamena jednog oblika zavisnosti o fosilnim gorivima drugim izazvala je ekonomska previranja. To bi moglo da donese razarajući šok nemačkim preduzećima.

Knof je objasnio da su visoke cene roba i zategnuti lanci snabdevanja uticali na skoro trećinu nemačke spoljne trgovine . On je upozorio:

„Ne treba se zavaravati: verovatno će se povećati broj nelikvidnosti na našim tržištima, a time i rezerve banaka za rizik.

Poverenje u Nemačku ekonomiju se brzo smanjilo jer je industrijska proizvodnja u martu pala više nego što se očekivalo. Za evrozonu, inflacija je dostigla rekordnih 7,5% za taj mesec.

NOVA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! MLADI DOKTOR LJUBIĆ OTKRIVA SVE O ČEMU JE ZABRANJENO DA SE GOVORI

Trenutni embargo na uvoz iz Rusije stvorio bi ekonomski šok koji bi brzo mogao razotkriti nemačku privredu. Stefan Hartung, izvršni direktor nemačkog inženjerskog i tehnološkog giganta Bosch, rekao je u petak za CNBC da je “velika recesija u pripremi”.

Moglo bi biti samo pitanje vremena kada će se Nemačka pobuniti protiv odluke Brisela da prekine isporuku ruskih fosilnih goriva u eurozonu jer se mora spasiti od ekonomske propasti.

NultaTačka