Sve vesti Svet

Šef proizvodnje BMW-a Milan Nedeljković otkriva: Bez ruskog gasa ne samo BMW, već ceo sektor bi se zaustavio

Šef proizvodnje BMW-a Milan Nedeljković otkriva: Bez ruskog gasa ne samo BMW, već ceo sektor bi se zaustavio

Nemački gigant za proizvodnju automobila BMW nastoji da investira u solarnu, geotermalnu i vodoničnu energiju kako bi smanjio svoje oslanjanje na isporuke prirodnog gasa koji dolazi od stranih izvoznika, uključujući Rusiju, rekao je šef proizvodnje BMW-a Milan Nedeljković, a citira Rojters.

Nedeljković je rekao da je proizvođač automobila, koji se oslanjao na prirodni gas za 54% svoje potrošnje energije u 2021. godini, želeo da doda solarne panele u elektrane, a trenutno sa lokalnim vlastima razgovara o planu za transport vodonika do svoje fabrike u Lajpcigu.

„Vodonik je veoma pogodan za smanjenje ili čak potpunu kompenzaciju potražnje za gasom“ , rekao je on.

Glavni menadžer je priznao da su isporuke ruskog gasa od vitalnog značaja za čitavu industriju, koja doprinosi skoro petini njenog BDP-a.

“Naša industrija čini oko 37% nemačke potrošnje prirodnog gasa,” rekao je top menadžer na pitanje šta će se dogoditi sa BMW-ovim pogonima u slučaju prekida isporuke gasa iz Rusije.

„Ne samo BMW, već ceo sektor bi se zaustavio“, rekao je Nedeljković.

Kompanija takođe razmatra korišćenje solarnih panela zajedno sa geotermalnom energijom u svojoj novoj proizvodnoj lokaciji u Debrecinu u Mađarskoj, za koju se očekuje da će postati prva svetska fabrika automobila koja će raditi u potpunosti bez fosilnih goriva.

Nedeljkoviću je postavljeno pitanje o potencijalu nuklearne energije, koja čini skoro polovinu mađarske energetske ponude, ali se trenutno gasi u Nemačkoj.

„Nuklearna energija može biti stabilizirajući faktor, posebno u ovim nestabilnim vremenima. Za vlastitu proizvodnju oslanjamo se na regenerativne izvore energije” , odgovorio je.

NultaTačka/RT