Sve vesti Svet

Šef ruske spoljne obaveštajne službe: Nema mira bez RUSIJE

Šef ruske spoljne obaveštajne službe: Nema mira bez RUSIJE

Rusija je uvek bila garant međunarodnog mira i stabilnosti, kaže šef spoljne obaveštajne službe te zemlje.

Nijedan mirovni sporazum koji isključuje Rusiju ne može biti uspešan na duge staze, izjavio je u subotu Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe.

Nariškin tvrdi da su svi pokušaji da se Moskva stavi po strani u međunarodnoj politici osuđeni na propast. „Rusija je tradicionalni garant međunarodnog mira i sigurnosti. Nijedan mir, ni globalni ni regionalni, ne može biti čvrst, stabilan ili trajan bez Rusije” , rekao je on.

Pokušaji “liberalnih totalitarnih režima” ​​na Zapadu da sankcionišu i ukinu Rusiju samo pokazuju njihovu opsesiju da budu centar sveta i da nateraju druge nacije da se povinuju njihovoj volji, rekao je Nariškin, koji je i na čelu Ruskog istorijskog društva. Svečano otvaranje izložbe posvećene poznatim imenima kao što su hirurg Nikolaj Sklifosovski i operski pevač Feodor Šaljapin.

Ovi stavovi koje zastupaju zapadni lideri su pogrešni, a ruska “hiljadugodišnja istorija je dokaz za to” , rekao je on.

Ranije u subotu, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da zapadna politika sankcija gura nacije koje ne učestvuju u “sankcionim ratovima” da formiraju sopstveni ekonomski blok, koji bi mogao da bude jači od postojeće grupe G7 koju čine svetske najveće liberalne ekonomije – SAD, Velika Britanija, Japan, Njemačka, Francuska, Italija i Kanada. Sve zajedno, osam zemalja koje su se ili suzdržale od učešća u zapadnim sankcijama ili su same na udaru – Kina, Indija, Rusija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Iran, Turska – nadmašuju nacije G7 kada je u pitanju BDP zasnovan na paritetu kupovne moći, rekao je Volodin, pozivajući se na podatke MMF-a.

Nariškinove reči dolaze dok zapadne nacije nastavljaju da primenjuju sveobuhvatne sankcije Moskvi i snabdevaju Ukrajinu oružjem u pokušaju da ne dopuste Rusiji da pobiedi u sukobu s Kijevom.

NultaTačka/RT