Sve vesti Svet

ŠEF SINDIKATA FRANCUSKIH BOLNICA POZIVA NA OBAVEZNU VAKCINACIJU SVIH ZAPOSLENIH

Pisao Elena Vuk

Francuska

Šef francuskog bolničkog sindikata rekao je da zdravstvena propusnica neće biti dovoljna da obuzda novi talas Covid-19 i pozvao je vladu da vakcinaciju učini obaveznom za sve.

“Više nemamo luksuz da preduzimamo polovične mere”, rekao je Frederic Valletoux, šef Bolničke federacije Francuske (FHF) i gradonačelnik Fontainebleau, za novine Le Journal du Dimanche.

“Svuda se indikatori ponovo povećavaju. Kontekst epidemije pokazuje nam granice srednjih mera.”

Ukazujući na “neviđenu brzinu četvrtog talasa” ove infekcija, Valletoux je rekao da bi vlada trebala “preuzeti kurs obaveznih ( mera ) zajedno sa dobrovoljnim ( merama ).”

On je dodao da je nedavno uveden pasoš o vakcinama “kratkoročno će delovati, ali neće biti dovoljan za postizanje pravog kolektivnog imuniteta”.

Pasoš o vakcinaciji služi kao dokaz da je nosilac u potpunosti vakcinisan, da je bio negativan na Covid-19 u poslednjih 48 sati ili da se oporavio od virusa. Ljudi u Francuskoj moraju pokazati takve propusnice za ulazak na mesta gde je gužva i od 9. augusta će ih morati pokazati prilikom posete kafićima i restoranima kao i pre ukrcavanja u avione i međugradske vozove.

Uvođenje ovih “propusnica”, zajedno sa obaveznom vakcinacijom medicinskih radnika, izazvalo je debate i proteste, a neki su mere opisali kao diskriminaciju.

U isto vreme, Nacionalna medicinska akademija i Nacionalna farmaceutska akademija zatražile su obaveznu vakcinaciju opšte populacije i savetovale da se zdravstvena knjižica u potpunosti zameni pasošem o vakcinaciji.

Predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije ovog meseca da bi samo “masovna kampanja vakcinacije” sprečila novi talas slučajeva kojima je potrebna hospitalizacija zbog Covid-19 već u Avgustu i omogućila naciji da izbegne nova zatvaranja.

Nulta Tačka/RT