Sve vesti Svet

ŠEF UN-a upozorava: Opasnost od nukleanih sukoba se vratila nakon više decenija

ŠEF UN-a upozorava: Opasnost od nukleanih sukoba se vratila nakon više decenija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija i pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve uptrebiti oružje.

Svaki napad na nuklearno postrojenje je „samoubilački“, rekao je Gutereš, komentarišući izveštaje o ponovnom granatiranju pogona Zaporožje u Ukrajini, najveće evropske nuklearne elektrane.

Gutereš je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi, u znak sećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardovanja u svetu.

Takođe je pozvao Japan da zaustavi javno i privatno finansiranje projekata uglja kao deo obaveza države u smanjenju emisija fosilnih goriva.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporožja, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu sredinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Pogon u Zaporožju ruske vojne snage su zauzele na početku rata, no u njoj još uvek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih materija.

Obe strane su se u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo odbrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

NultaTačka/Mediji