Sve vesti Svet

Šef Uprave vojne obaveštajne službe Francuske izgubio posao zbog Ukrajine

Šef Uprave vojne obaveštajne službe Francuske izgubio posao zbog Ukrajine

Francuska vlada odlučila je da smeni šefa Uprave vojne obaveštajne službe (DRM), javili su u sredu nacionalni mediji pozivajući se na izvore. General Erik Vidaud je otpušten samo sedam meseci nakon što je dobio posao, navodno zato što ga je iznenadila ruska intervencija u Ukrajini.

Vidaud je prošlog leta postavljen za šefa vojne obaveštajne službe. On je prethodno bio na čelu francuske komande za specijalne operacije (COS) i bio je zaslužan za ubistvo vođe Al-Kaide u islamskom Magrebu (AQIM) u junu 2020.

Prema francuskim medijima, kratak mandat generala na čelu vojne obaveštajne službe okončan je lošim upravljanjem ukrajinskom krizom i namerom vlade da drastično reorganizuje agenciju nakon ruske intervencije u Ukrajini prošlog meseca.

O ostavci je prvo izvestio list L’Opinion, a kasnije su izvestile i druge agencije, uključujući državnu agenciju Frans pres (AFP). Oni su se pozvali na izvore upoznate sa situacijom.

Kako prenosi AFP, u francuskoj vojsci nekoliko dana kruže glasine o Vidaudovoj nedavnoj ostavci. Neki su očekivali da će dobiti još jednu visoku funkciju, ali po svemu sudeći general neće imati tu opciju.

Ranije ovog meseca, načelnik generalštaba francuske vojske, general Tjeri Burkhard, rekao je za Mond da francuski obaveštajci nisu uspeli da predvide rusku vojnu operaciju, za razliku od njihovih američkih kolega.

Jedan izvor na koji se poziva AFP sugerisao je da smena šefa DRM-a zbog Ukrajine nije naročito razumna, jer je posao agencije da proceni vojne sposobnosti, a ne namere stranih vlada – a agencija je tačno rekla da Rusija ima sredstva da napadne Ukrajinu.

„Ne možemo ovu promenu rukovodstva svesti samo na ukrajinsku situaciju. Reč je i o reorganizaciji službe“, rekao je izvor.

Novinska agencija navodi da ukrajinska kriza tera francusku vladu da preispita način na koji se odnosi prema vojnoj obaveštajnoj službi. Verovatno će u budućnosti imati istaknutiju ulogu geopolitičkog oruđa, tako da su potrebne relevantne reforme u agenciji, smatra ekspert na koji se poziva AFP.

Nulta Tačka/RT