Sve vesti Svet

Senzacionalizacija nove takozvane varijante Covida od strane Faučija

Senzacionalizacija nove takozvane varijante Covida od strane Faučija

Nakon što su savetnik Bele kuće dr Entoni Fauči i sekretar za zdravstvo i ljudske službe Ksavijer Besera izdali upozorenja o novoj podvarijanti COVID-19, senator Rend Pol (R-Ky.) je rekao da ne daju ključne činjenice o najnovijem soju.

„Kako to da se vakcina protiv gripa menja svake godine, a oni nisu voljni da promene ovu vakcinu?“ Pol je rekao za Fox News u utorak. „Sada, možda ćete imati argument za to. Poslušaću vas ako mi kažete: „Imamo novu vakcinu koja zapravo ima neke veze sa trenutnim virusom“, rekao je.

Do toga je došlo nakon što je Fauči, koji je dao stotine intervjua za medije od početka pandemije, ove nedelje za CNN rekao da je podvarijanta Omikrona BA.5 zabrinjavajuća zbog svoje visoke prenosivosti. Ljudi zaraženi u prvim talasima COVID-19 „zaista nemaju mnogo dobru zaštitu“ protiv najnovije podvarijante, rekao je Fauči na brifingu u Beloj kući pre nekoliko dana.

Ali Pol, koji je i sam lekar, rekao je za Foks da je za Omikron „za oko 90 odsto manja verovatnoća da će vas staviti u bolnicu nego prva varijanta virusa“, rekavši da bi Amerikanci trebalo da „zanemare“ ono što i Fauči i Besera govore o najnovijoj podvarijanti.

„Dakle, ako vam niko ne kaže nikakve informacije, kako možete da donesete bilo kakav sud osim emocionalni i da ne vidite senzacionalizam vlade?“ upitao je.

Fauči je i sam bio zaražen COVID-om 19 pre nekoliko nedelja i potvrdio je da je uzeo Pfizer lek Pakslovid pre nego što su mu se simptomi ponovili, iako je dobio dve dopunske injekcije(dva bustera).

U nedavnom intervjuu, Fauči je priznao da većina vakcina protiv COVID-19 ne štiti „previše dobro“ od najnovije varijante. Međutim, on je tu izjavu iskoristio da tvrdi da su vakcine efikasne u ograničavanju najtežih simptoma.

„U mojim godinama, biti vakcinisan i primiti bustere, iako me nisu zaštitile od infekcije, osećam se uveren da su odigrale važnu ulogu u mojoj zaštiti od napredovanja u tešku bolest“, rekao je Fauči, koji ima 81 godinu i radio je na raznim pozicijama u saveznoj vladi od kasnih 1960-ih.

U nedavnom intervjuu za Vašington Post, Fauči je predložio da bi Amerikancima starosti od 5 do 50 godina trebalo dozvoliti da dobiju drugu dopunsku injekciju.

Nulta Tačka/ZeroHedge