Sve vesti Svet

SEVERNA IRSKA- ZBOG COVID-a 19 PONOVO SE OTKAZUJU OPERACIJE KARCINOMA

Neke operacije karcinoma u Belfastu otkazuju se zbog pritisaka Covid-19, saznaje BBC News NI.
Zavod za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Belfasta kaže da radi na tome da se za procedure što pre nađu novi termini.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Belfast Trust nije potvrdio tačno koliko je pacijenata pogođeno, ali se izvinio zbog, kako je rečeno, “izuzetno teške odluke”.

Operacija raka se nastavlja u severnim i južnim delovima Belfast Trust-a, izvestio je BBC News NI.
Ali došlo se do činjenice da je otkazana jedna operacija povezana sa rakom koja se ove nedelje trebalo da se sprovede u području Jugoistočnog fonda.

U izjavi, Belfast Trust je rekao: „Nažalost, Belfast Trust je doneo tešku odluku da otkaže neke operacije povezane sa karcinomom, i na kojima trenutno radimo kako bismo što pre zakazali nove termine”.

Belfast Health and Social Care Trust | LinkedIn

„Broj zaraženih pacijenata Covid-om 19 koji nastavlja da raste povećavao je pritisak na bolnice, što je dovelo do toga da je fond doneo izuzetno tešku odluku da otkaže operacije kako bi proširio naše timove za podršku koji brinu o pacijentima sa Covid-19”.

„Ne potcenjujemo uznemirenost i stres koji sve ovo izaziva kod pogođenih pacijenata i njihovih porodica i iskreno se izvinjavamo zbog ovoga.“

Odluka da se otkaže bilo koja operacija raka je važan korak.

Ovo sve dolazi samo mesec dana otkako je ministar zdravlja Robin Svann objavio trogodišnji plan oporavka za obnovu usluga u borbi protiv raka nakon pandemije. Operacija kod karcinoma može biti vremenski kritična – brzina kojom pacijent dolazi do postupka može uticati na njegovu prognozu izlečenja.

„Ozbiljne brige“

Sinn Fein MLA Colm Gildernew, koji je pozvao Stormontov odbor za zdravstveno ispitivanje na sastanak u četvrtak ujutro, opisao je situaciju kao “zabrinjavajuću”.

Rekao je: „To izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog efikasnosti planiranja”.

“Mislim da je na odeljenju i fondovima da rade zajedno na zaštiti ovih operacija i da rade na način koji će omogućiti nastavak ovog vitalnog posla”.

KAKO SE BORITI PROTIV GLOBALNOG SISTEMA NADZORA KOJEG SPROVODI I NAŠA DRŽAVA

„Već imamo posla sa nekim od najgorih lista čekanja bilo gde na ovim ostrvima – ne možemo dozvoliti da to na pacijente značajno utiče kao rezultat lošeg planiranja”.

„Moramo da vidimo efikasno planiranje kako bismo zaštitili ove ključne operacije.“

Portparol Ministarstva zdravlja rekao je da “duboko žale zbog reprogramiranja bilo koje operacije i prepoznaju duboku nevolju koja je izazvana pacijentima”.

„Ovo je kombinovano sa veoma značajnim stalnim pritiscima na neplaniranu negu, što dovodi naše bolnice pod neizmeran pritisak.

“U ovom kontekstu, odlaganja operacije raka su neizbežna.”

Rekli su da ostaju posvećeni cilju maksimiziranja selektivne hirurgije širom regiona i da će se stav nadzirati.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”