Sve vesti Svet

Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne SAD

Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne SAD

Severna Koreja je lansirala neidentifikovanu raketu prema Japanskom moru, izvestile su u četvrtak južnokorejska vojska i japanska obalska straža, uz oprečne medijske izveštaje o tome gde je projektil pao.

Japanska obalska straža izdala je saopštenje u kojem se tvrdi da je projektil pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, pri čemu je projektil pao na obalu severne japanske prefekture Aomori u 15:44 po lokalnom vremenu (6:44 GMT). Vlasti su savetovale plovilima na moru da budu oprezni i da se drže dalje od sumnjivih predmeta.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na vojsku te zemlje, tvrdi da je projektil koji je ispalio Sever mogao biti interkontinentalni balistički projektil Hwasong-17 – najveći te vrste koji je Pyeongyang do sada razvio. Projektil je navodno poletEo u blizini aerodroma Sunan u Pyeongyangu pre nego što je otputovao ” uzvišenom ” putanjom visoko u svemir.

Predsednik Južne Koreje, Moon Jae-in, oštro je osudio lansiranje u četvrtak, opisujući ga kao kršenje brojnih rezolucija UN-a. Mun je optužio Sever da je prekršio moratorijum na testiranje interkontinentalnih balističkih projektila.

Od početka godine, Pjongjang je izveo preko desetak probnih lansiranja, a južnokorejska vojska i njihovi američki saveznici tvrde da su najmanje dva od tih lansiranja – 27. februara i 5. marta – uključivala projektil Hwasong-17. Uprkos tome što se veruje da je projektil interkontinentalna balistička raketa, rakete u ta dva slučaja nisu „ pokazale domet ICBM “, primetio je portparol Pentagona Džon Kirbi 10. marta. Američki zvaničnik je dodao da je svrha testova „ verovatno testiranje novog sistem pre nego što se u budućnosti sprovede test u punom rasponu, potencijalno prerušen u svemirsko lansiranje. ”

Nemački mediji govore Nemcima da piju vodu iz česme zbog inflacije

Severna Koreja je odbila da otkrije detalje u vezi sa ispaljenim raketama samo rekavši da zemlja testira komponente za izviđački satelitski sistem. Vrhovni vođa DNRK-a Kim Jong-un objavio je ranije ovog meseca da Pjongjang planira da pošalje nekoliko satelita u orbitu kako bi nadgledali američke vojne aktivnosti.

Ako se potvrde izveštaji da je projektil ispaljen danas  zaista bio Hwasong-17, to bi označilo prvo testiranje interkontinentalnog balističkog projektila DNRK punog dometa od 2017.

Prošle srede, vojska Južne Koreje izvestila je o neuspelom lansiranju projektila od strane Severa, pri čemu je raketa očigledno propala odmah nakon poletanja.

NultaTačka