Sve vesti Tehnologija

SEVERNA KOREJA OSTALA BEZ INTERNETA NAKON VELIKOG SAJBER NAPADA

SEVERNA KOREJA OSTALA BEZ INTERNETA NAKON VELIKOG SAJBER NAPADA

Internet Severne Koreje pogođen je drugim talasom prekida, verovatno uzrokovanim distribuiranim napadom uskraćivanja usluge (DDoS), rekli su istraživači danas.

Poslednji incident dogodio se oko šest sati jutros po lokalnom vremenu, a dogodio se dan nakon što je Severna Koreja izvela svoj peti raketni test krstarećih raketa ovog mjeseca.

Junade Ali, britanski stručnjak za kibernetičku sigurnosti koja prati niz različitih severnokorejskih web servera i servera e-pošte, rekla je da je na vrhuncu očiglednog napada sav saobraćaj ka i iz Severne Koreje ukinut.

KOJE TELEFONE SLUŽBA NE MOŽE DA PRISLUŠKUJE

„Kada bi neko pokušao da se poveže na IP adresu u Severnoj Koreji, internet bukvalno ne bi bio u mogućnosti da usmerava njihove podatke u zemlju“, rekla je ona za Reuters.

Nekoliko sati kasnije, serveri koji obrađuju e-poštu bili su dostupni, ali neki pojedinačni web serveri institucija kao što su Air Koryo aviokompanija, ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje i Naenara, koji je službeni portal vlade Severne Koreje, i dalje su bili pod blokadom.

Pristup internetu je strogo ograničen u Severnoj Koreji. Nije poznato koliko ljudi tamo ima direktan pristup globalnom internetu, ali procene generalno govore o malom delu od svega jedan posto populacije od oko 25 miliona.

NK Pro sa sedištem u Seulu, novinska stranica koja izveštava o Severnoj Koreji, izvestila je da datoteke evidencije i mrežni zapisi pokazuju da su web stranice na severnokorejskim web domenima uglavnom nedostupne jer je Severnokorejski sistem imena domena (DNS) prestao da komunicira preko rute kojom bi paketi podataka trebali da putuju

Sličan incident zabeležen je 14. januara, javio je NK Pro.

Istovremena priroda pada servera sugerisala je DDoS napad, u kojem hakeri pokušavaju da preplave mrežu neuobičajeno velikim količinama prometa podataka kako bi je paralisali, rekao je Ali.

Donacija Nulta Tačka

“Uobičajeno je da jedan server bude van mreže na određeno vreme, ali ovi incidenti su doveli do toga da su sva web svojstva istovremeno isključena. Nije uobičajeno videti da je njihov celi internet isključen.”

Tokom incidenata, operativna degradacija bi se prvo nagomilala sa vremenskim ograničenjima mreže, zatim pojedinačnim serverima koji bi bili van mreže, a zatim bi njihovi ključni ruteri doslovno ispali sa interneta, rekao je Ali. “Ovo mi ukazuje da je ovo rezultat nekog oblika mrežnog stresa, a ne nešto poput nestanka struje.”

NultaTačka/SwissInfo