Sve vesti Svet

Severna Koreja osudila Finsku i Švedsku jer pogoršavaju bezbednosnu situaciju u Evropi

Severna Koreja osudila Finsku i Švedsku jer pogoršavaju bezbednosnu situaciju u Evropi

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje danas je osudilo pokušaj Švedske i Finske da se pridruže NATO paktu, koji podržava SAD, jer bi to moglo da pogorša bezbednosnu situaciju u Evropi.

To je objavila novinska agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje severnokorejskog ministarstva, koje je navelo da bi eventualno članstvo Švedske i Finske u NATO-u „samo zaoštrilo vojnu konfrontaciju s Rusijom i uzdrmalo vojni balans u oblasti Baltičkog mora“, prenosi TASS.

Napomenuto je da je 28. aprila američki državni sekretar Antoni Blinken saopštio da bi Vašington sigurno podržao zahteve iz Helsinkija i Štokholma za pristupanje u evroatlanski savez.

– Navedene činjenice dokazuju da SAD i Zapad koriste ukrajinsku krizu kao priliku za zatezanje mreže oko Rusije, a takvih potezi izazvaće sve snažnije reakcije Moskve – kaže se dalje u saopštenju ministarstva iz Pjongjanga.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da bi, ukoliko Švedska i Finska to urade, Moskva sprovela sve adekvatne odbrambene mere.

MARIO ZNA i MILAN MARJANOVIĆ- Budite spremni na SVE- Srbija nema zaštitu od HAKERSKIH napada

Nulta Tačka/Novosti