Sve vesti Svet

Severna Koreja usvojila zakon koji dozvoljava „automatske“ nuklearne udare na „neprijateljske snage“

Severna Koreja usvojila zakon koji dozvoljava „automatske“ nuklearne udare na „neprijateljske snage“

Severna Koreja je usvojila zakon koji joj dozvoljava da izvrši nuklearni napad „automatski“ na sve „neprijateljske snage“ koje predstavljaju neposrednu pretnju po naciju, javljaju zvanični državni mediji.

Novi zakon, usvojen na Vrhovnoj narodnoj skupštini 8. septembra, omogućiće Severnoj Koreji da „odmah uništi neprijateljske snage“ kako bi se zaštitila, izvestila je državna korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Zakon navodi da će Severna Koreja koristiti nuklearno oružje samo kao poslednje sredstvo, ali da će nuklearne snage biti primarna snaga nacionalne odbrane za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i naroda zemlje.

„Ovim je pozicija naše države kao države sa nuklearnim oružjem postala nepovratna“, rekao je severnokorejski lider Kim Džong Un, a prenosi KCNA u zasebnom izveštaju.

Kim je obećao da njegova zemlja „nikada neće odustati od nuklearnog oružja“, bez obzira na vojnu situaciju na Korejskom poluostrvu, čak i ako Severna Koreja bude podvrgnuta „100-godišnjim sankcijama“.

On je Sjedinjene Države nazvao „državom nuklearnog neprijatelja” Severne Koreje, dok je okrivio Južnu Koreju za pogoršanje vojnih tenzija u regionu zbog zajedničkog odbrambenog stava sa Vašingtonom.

“Sve dok nuklearno oružje postoji na zemlji i imperijalizam ostaje, a Sjedinjene Države i njihove vazalne snage odbijaju da zaustave svoje manevre protiv DNRK, naše putovanje izgradnje nuklearnih snaga nikada se neće završiti”, rekao je Kim, koristeći zvanični akronim Severne Koreje.

Italijanska partija poziva televizije da ne emituju crtani Pepa Prase zbog homoseksualnog sadržaja

SAD: „Nema neprijateljskih namera“

U međuvremenu, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer ponovila je u petak da Vašington nema „neprijateljske namere“ prema Severnoj Koreji i da nastavlja da se bavi diplomatijom.

„Kao što smo rekli — a severnokorejski zvaničnici, uključujući Kim Džong Una, javno su primetili — mi nastavljamo da rešavamo stvari diplomatskim putem i spremni smo da se sastanemo bez preduslova. DNRK i dalje ne reaguje“, rekla je ona novinarima.

Žan-Pjer je rekla da je Vašington i dalje fokusiran na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima u rešavanju nuklearnih pretnji Severne Koreje.

Severna Koreja je ove godine izvela niz raketnih lansiranja, uključujući jedno koje uključuje njenu najveću interkontinentalnu balističku raketu, Hvasong-17, koja su sva zabranjena rezolucijama Saveta bezbednosti UN o raketnom programu Severne Koreje.

Južnokorejac Jun Suk Jeol ponudio je Severnoj Koreji, kako je rekao, „hrabar plan“ koji bi „značajno poboljšao ekonomiju zemlje i egzistenciju njenih ljudi u fazama“ u zamenu za potpunu denuklearizaciju.

Ali Severna Koreja je odbila Junovu ponudu, nazvavši je „apsurdnim snom“. Kim je rekao da u tom procesu neće biti razgovora o denuklearizaciji, pregovora, niti „nagodbi“, navodi KCNA.

Južna Koreja se zalagala za formalnu deklaraciju o okončanju Korejskog rata 1950–1953 kako bi se ublažile tenzije na Korejskom poluostrvu. Dve zemlje su pristale na primirje 1953. godine.

Ali Severna Koreja insistira na tome da svakom formalnom sporazumu o okončanju rata prvo mora da prethodi prekid „neprijateljstava“ SAD protiv nje.

Nulta Tačka/TheEpochTimes