Sve vesti Svet

Severna Koreje sada bez problema može sa raketama da dobaci do teritorije SAD-a

Severna Koreje sada bez problema može sa raketama da dobaci do teritorije SAD-a

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Pjongjang neće „gubiti vreme“ na „potčinjavanje“ i „poslušnost“ Vašingtonu.

Severna Koreja je tvrdila da bi mogla da „potrese svet“ ispaljivanjem projektila na Sjedinjene Države i sugeriše da ima na raspolaganju hidrogenske bombe, interkontinentalne balističke rakete i hipersonične rakete.

„U današnjem svetu gde mnoge zemlje gube vreme baveći se Sjedinjenim Državama pokornošću i slepom poslušnošću, samo naša zemlja na ovoj planeti može da potrese svet ispaljivanjem projektila sa kopna na SAD u svom dometu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje u utorak.

SpaceX ostaje bez Starlink satelita nakon geomagnetne oluje

„Postoji više od 200 zemalja u svetu, ali samo nekoliko ima hidrogenske bombe, interkontinentalne balističke rakete i hipersonične rakete.”

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe nazvalo svoj nedavni niz raketnih testova „izvanrednim dostignućima“, ali je naglasilo da je zemlja na kraju zainteresovana za „odvraćanje od rata“.

Odgovarajući na izjavu, portparol američkog Stejt departmenta rekao je za Hil da Vašington vidi Pjongjang kao „pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i globalnom režimu neširenja”, ali je insistirao da SAD „ne gaje neprijateljske namere” prema ovoj povučenoj naciji.

Oni su takođe rekli da je Vašington posvećen „ograničavanju dometa“ severnokorejskih „najopasnijih programa naoružanja“ i čuvanju bezbednosti američkog vojnog osoblja i njihovih saveznika.

Severna Koreja je samo ove godine izvela sedam raketnih testova, od kojih su mnoge ispaljene prema Japanskom moru. Zemlja je prošle nedelje potvrdila da je prvi put od 2017. godine probno ispalila balističku raketu srednjeg dometa Hvasong-12. Veruje se da je raketa sposobna da pogodi američku teritoriju Guam.

Nulta Tačka/RT