Sve vesti Svet

SIN MUAMERA GADAFIJA PREUZIMA POLITIČKU SCENU U LIBIJI! Da li Saif Gadafi može da vrati ono što je Libija izgubila

SIN MUAMERA GADAFIJA PREUZIMA POLITIČKU SCENU U LIBIJI! Da li Saif Gadafi može da vrati ono što je Libija izgubila

Kako izveštava magazin Tajms, sin Muamera Gadafija – bivšeg premijera Libije, Saif Al-Islam Gadafi, zainteresovao za ulazak u javni život i kandidujući se za novog predsednika Libije 24. decembra ove godine.

Obraćajući se novinama putem telefona, rekao je da je dobrog zdravlja i potvrdio je vezu sa timom savetnika koji deluju u njegovo ime. Očekuje se da će Gadafi u bliskoj budućnosti javno objaviti svoje političke ambicije.

Međutim, još uvek nije jasno da li će mu biti dozvoljeno da se kandiduje, jer bi novi izborni zakon koje je trenutno u fazi izrade mogao potencijalno da ga isključi iz učešća.

UPRKOS MASOVNOJ VAKCINACIJI otvaranje Velike Britanije se odlaže.

Militanti su tog 48 – godišnjaka uhvatili i zatvorili 2011. Otmičari su ga oslobodili šest godina kasnije na osnovu sporazuma o amnestiji. Od tada se i dalje krije. I daje se suočava sa nalogom za njegovo hapšenje u Libiji, a prema Tajmsu, za njim traga i Međunarodni krivični sud. Nekoliko njegove braće i sestara i dalje je u zatvoru ili u Libiji i u inostranstvu.

Izvori koji su razgovarali sa Tajmsom rekli su da bi se nalog Međunarodnog krivičnog suda mogao povući, ali da bi se Gadafi verovatno kandidovao čak i ako se to ne desi. Magazin Tajms je spekulisao da će se američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je bio glasni zagovornik NATO kampanje u Libiji, verovatno usprotiviti ideji da se Gadafijev sin kandiduje za tu funkciju.

Saif Al Islam Gadafi je dospeo na naslovnice 2018. godine, nakon što je Blumberg javno izjavio o video razgovoru između ruskog diplomate i mladog Gadafija nakon što je pušten iz zatvora. Glasnogovornik porodice rekao je da je u to vreme Saif Gadafi izrazio želju da se kandiduje za predsednika.

Moskva je na izveštaj Blumberga odgovorila izjavom da niko ne sme biti isključen iz libijskog političkog procesa, dodajući da je održavala kontakt sa raznim skupinama u zemlji nastojeći da pomogne u olakšavanju mirovnih pregovora.

Libija je doživela godine građanskog rata i političkih turbulencija nakon intervencije koju je podržao NATO. Kreće se ka rešenju između vlade nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju i odvojenog upravljačkog tela koje podržava vojni zapovednik Kalifa Haftar sa kontrolom Libije na Istoku.