Sve vesti Svet

SINOVAC VAKCINA IZAZVALA NOVU MUTACIJU?! VELIKO OTKRIĆE! STUDIJA ČILEANSKOG UNIVERZITETA OTKRIVA MOGUĆU POVEZANOST KINESKE VAKCINE SA VARIJANTOM LAMBDA!

SINOVAC VAKCINA IZAZVALA NOVU MUTACIJU?! VELIKO OTKRIĆE! STUDIJA ČILEANSKOG UNIVERZITETA OTKRIVA MOGUĆU POVEZANOST KINESKE VAKCINE SA VARIJANTOM LAMBDA!

Zabrinjavajuća varijanta (VoC) nazvana C.37 ili, Lambra varijanta” verovatno je prvi put identifikovana u Peruu pre otprilike godinu dana, što podstiče sve veću zabrinutost da bi mutacije mogle da nadvladaju postojeće vakcine protiv COVID 19.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da ova mutirana varijanta ne samo da može da pojača prensivost već i ojača otpor patogena na neutrališuća antitela nastala vakcinom. Još nije poznato kakav će uticaj ove varijante biti, izveštava novo istraživanje, ali istražitelji pretpostavljaju da ova varijanta ima veze sa CoronaVac-om, vakcinom proizvođača kineske korporacije Sinovac. Tačno tako: ako je ova studija tačna, CoronaVac vakcina mi mogla biti u korelaciji sa mutacijom, koja dovodi do prenosnog i moćnijeg mutanta.

Autori ove studije su Ricardo Soto Rif i Fernando Valiente Echeverria Laboratorio de Virologia Molecular y Celular, Program Virologija, Instutu za civilnu medicinu, Facultad de Medicina, Čileanski Univerzitet Santiago, a ova tek objavljena studija pod nazivom “infektivnost” i imunološki beg nove SARS CoV-2 varijante Lambra, dostupan je na serveru medRxiv.

Studija

Tim je sproveo studiju koja koristi pseudotipizirani test neutralizacije virusa kako bi se procenio uticaj Lambde na infektivnost i imunološki beg uz pomoć uzoraka plazme dvojice zdravstvenih radnika iz Santiaga u Čileu. Obojica su dobila dve doze proizvoda CoronaVas, inaktivirne virusne vakcine koja je proizvedena od strane kineskog proizvošđača Sinovac.

Rezultati

Južnoamerički istražitelji otkrili su da je povećana zaraznost posredovana Lambda spike belančevinom- onom koja je bila intezivnija od one kod D614G (loza B) ili varijantama Alpha i Gamma, sugerišu autori studije. Nampominjujući da je prilikom poređenja ove mutirane varijante sa “divljim tipom (loza A), neutralizacija smanjena za 3,05 puta za varijantu Lambda, dok je za gama varijantu bila 2,33 puta, a za alfu 2.03.”

Zaključak

Studijski tim rezimirao je da na osnovu njihove specifične studije, mutacije u proteinu spike peruanske varijante daju veću infektivnost i imunološki beg od neutrlišućeg antitale koje izazvia CoronaVac.

Implikacije:

Masovna vakcinacija u žarištima

Neki naučnici tvrde da programi masovne vakcinacije u žarištima bolesti mogu da izazovu značajne izazove, a to bi mogao da bude slučaj i ovde. To znači da u zemljama sa visokim stopama SARS CoV-3 žarišnim tačkama, sve kampanje masovne vakcinacije trebalo bi da budu uparena sa “strogim genomskim nadzorom”, pružajući naučnicima mogućnost da identifikuju nove, “izolate koji nise mutacije šiljaka i imunološke studije” pomažući u preceni mutacija u “imonološkom begu i probijanju zaštite vakcina”.

Vodeće istraživanje/ Istraživač

Ricardo Soto Rifo, PhD, Laboratorio de Virologia Molecular y Celular, Program de Virologia, Instituto de Ciencias Biomedicas, Facultad de Medicina, Universidad de Chile, Santiago Čile

Dr Fernando Valiente-Echeverría, Laboratorio de Virología Molecular y Celular, Program de Virología, Instituto de Ciencias Biomédicas, Medicinski fakultet, Universidad de Chile, Santiago, Čile

LINK KA ZVANIČNOJ STUDIJI – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.21259673v1.full.pdf

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”