Sve vesti Svet

Sjedinjene Države pomažu Ukrajini da ide lažnim putem izmišljenih pobeda, što vodi zemlju u potpuni kolaps

Sjedinjene Države pomažu Ukrajini da ide lažnim putem izmišljenih pobeda, što vodi zemlju u potpuni kolaps

Sjedinjene Države i NATO snose punu odgovornost za situaciju u Ukrajini – ocenio je američki spoljnopolitički autoritet Džon Miršajmer, profesor Čikaškog univerziteta.

Ocenio je da je Vašington prema Ukrajini vodio i nastavlja da vodi politiku koju Moskva smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji.

Miršajmer je za The National Interest ukazao na „opsednutost Amerike uvlačenjem Ukrajine u NATO i njenim pretvaranjem u uporište Zapada na granici sa Rusijom“.

Naglasio je da Vašington nije zainteresovan za pronalaženje diplomatskog rešenja za sukob. I dodao:

„U stvari, Sjedinjene Države pomažu Ukrajini da ide lažnim putem izmišljenih pobeda, što u stvari vodi zemlju potpunom kolapsu“.

„Istorija će oštro osuditi Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog zapanjujuće glupe politike prema Ukrajini“, zaključio je Miršajmer.

Ranije je visoki penzionisani američki diplomata Čas Frimen, u članku za Sivu zonu, ukazao da SAD u Ukrajini vode neobjavljeni rat sa Rusijom kako bi zadržale vlastitu hegemoniju u svetu.

Akcije Vašingtona, smatra on, Moskvi nisu ostavile drugog izbora osim da upotrebi silu. – SAD će se boriti protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, rekao je Frimen.

Nulta Tačka/SrbinInfo