Region Stav Sve vesti

Slede mere i restrikcije?! Makedonija od danas uvodi KRIZNO STANJE u snabdevanju električnom energijom

Slede mere i restrikcije?! Makedonija od danas uvodi KRIZNO STANJE u snabdevanju električnom energijom

Izgleda da Makedonija kao prva pokreće zvaničnu energetsku histeriju koja će za posledicu imati redovne restrikcije struje i povećanje cena energenata uz uvođenja mera štednje.

Odluke Vlade Severne Makedonije o kriznom stanju u snabdevanju strujom na teritoriji cele države i toplotnom energijom u Skoplju danas su stupile na snagu i važiće 30 dana.

Te dve odluke vlada Dimitra Kovačevskog usvojila je 25. avgusta, kako je objašnjeno, zbog nedostatka električne energije i stanja na tržištu struje i nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva.

Donete su na predlog Upravnog odbora za koordinaciju u sistemu upravljanja krizama Severne Makedonije.

SOROŠ BRIGADA u Srbiji najavljuje proteste ako se zabrani GEJ PARADA

Prethodno je u novembru prošle godine u Severnoj Makedoniji bilo proglašeno krizno stanje u snabdevanju strujom da bi država mogla da interveniše iz budžeta radi povećanja likvidnosti energetskih kompanija za proizvodnju i prenos struje, EMS I MEPSO, kao i zbog uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Vlada Zorana Zaeva je tada 9. novembra 2021. uredbom proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom u trajanju od 30 dana, nakon čega je odlukom Sobranja produženo do 9. juna 2022, zbog „nedostatka struje i stanja na tržištu elektičnom energijom“.

NultaTačka/Mediji