
Šljive: Slatki lek za stomak, imunitet i srce
Šljive nisu samo sočno zadovoljstvo – one su nutritivna bomba s dugom istorijom i brojnim zdravstvenim prednostima. Bilo sveže, sušene (suve šljive) ili u jelima, bogate su vitaminima, mineralima i antioksidantima koji spašavaju creva, jačaju imunitet i čitavo telo.
Poreklo i istorija
Šljive (Prunus domestica) su članice ružinih porodica – uz trešnje, breskve i bademe. Potekle su pre 2.000 godina iz Kine, stigle u Evropu preko Sirije, preko starih Grka i Rimljana. Krstaši su ih doneli u 12. veku, a u 17. veku stigle su i u Severnu Ameriku. Danas postoji više od 2.000 sorti – crvene, ljubičaste, žute ili zelene, male i velike.
Svi su u IGRI! Niko vam ovo neće reći | Mario Zna | EP. 339
Zašto su dobre?
Vlakna za varenje: Sveža šljiva (100 g) sadrži 1,4 g vlakana, suva čak 7 g – dobra su za creva i pomažu kod zatvora.
Antioksidanti: bogate antocijanima, kvercetinom i hlorogenom – štite srce i smanjuju rizik od raznih bolesti.
Vitamin C: jedna srednja šljiva pokriva 10% dnevnih potreba – jača imunitet i lepu kožu.
Minerali: kalijum reguliše pritisak, vitamin K jača kosti i zgrušavanje krvi, gvožđe prenosi kiseonik, B vitamini podržavaju energiju.
Nizak GI (~40): idealne za one koji paze na šećer – slatke, ali stabilne za krv.
Opasnosti – pesticidi
Konvencionalno uzgajane šljive često imaju ostatke pesticida kao što su hlorpyrifos, imidakloprid i piretroidi. Najbolje je birati organske, a ako nisu dostupne – temeljno prati ili ljuštiti šljive da bi se smanjila doza hemije.
👉 Digitalni lekar u vašem džepu: Nova aplikacija kao zamena za sistem, privatnost i sloboduhttps://t.co/cQ7mG3wBmq
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) July 4, 2025
Upotreba u kuhinji
Šljive su izuzetno svestrane i mogu se koristiti u raznim jelima – slatkim i slanim. Sveže su odlične kao užina, a takođe se savršeno uklapaju u voćne salate, jogurt ili ovsene kaše. U svetu poslastica, šljive briljiraju u pitama i kolačima. Kada je reč o slanim jelima, često se koriste u vidu sosa uz sireve i meso, ili kao dodatak sosovima za svinjetinu i patku, dajući im jedinstvenu slatko-kiselkastu notu. Suve šljive su poznate kao prirodni laksativ i odlično se uklapaju u kompote. Na kraju, tu su i džemovi i ukiseljene šljive, koje se koriste kao namaz ili dodatak jelima, posebno u azijskoj kuhinji.
Šljive su zaista dar prirode – prirodni čistači organizma, puni energije, imuniteta, dobre za rad srca i creva. Bilo sveže, suve ili kuvane – ubaci šljivu u jelovnik svaki dan za zdrav i ukusan dodatak ishrani.
Napomena: Ovaj tekst služi kao informacija, a ne medicinski savet. Za konkretne zdravstvene savete, obratite se kvalifikovanom lekaru.