Sve vesti Svet

Sloboda govora, droga, istina o COVID-u: Zašto Džo Rogan ostaje najpopularniji podkaster na svetu(VIDEO)

Sloboda govora, droga, istina o COVID-u: Zašto Džo Rogan ostaje najpopularniji podkaster na svetu(VIDEO)

Podkast ‘The Joe Rogan Experience‘ i njegovog domaćina mnogi mrze, ali ga ipak više vole – i oba su dosegla popularnost toliko veliku da ih je nemoguće otkazati i ukloniti.

Volite ga ili mrzite, Džo Rogan je i najpopularniji podkaster na svetu i jedan od najkontroverznijih, ali nema sumnje u njegov uticaj i njegovu milionsku bazu slušalaca, koja pomračuje čak i one iz korporativnih medija. Sa malim timom, nekoliko mikrofona i prostorijom, 54-godišnji rodom iz Nju Džersija stvorio je „The Joe Rogan Ekperience“, audio i video podkast koji je izuzetno slušan, bez obzira na to gde se nalazite u političkom spektru .

Emitovan isključivo na Spotify-u, brzo je postao najslušaniji podkast na platformi, nakon što je na prvom mestu samo nakratko i lokalno nekoliko puta prestižen u 2021. Njegov broj daleko nadmašuje one na CNN-u, Fox News-u i MSNBC, i premašuju čak i one kralja u udarnom terminu Takera Karlsona.

Skromni počeci

Sin bivšeg policajca i proizvod razorenog doma, Rogan dolazi iz skromnog porekla, ali nije od onih koji se žale ili čak mnogo pričaju o svom detinjstvu. Njegova porodica se selila širom zemlje pre nego što se nastanila u blizini Bostona u Masačusetsu, gde se kao tinejdžer bavio mešovitim borilačkim veštinama (MMA), jer se „plašio da bude gubitnik“. Njegov entuzijazam za tekvondo prerastao je u karijeru nakon što je osvojio Otvoreno prvenstvo SAD i postao instruktor.

U intervjuu za Boston Herald 1999. godine, Rogan je rekao da je oduvek sanjao da postane profesionalni kik bokser, ali je takođe želeo da se okuša u komediji. Odvojio je vremena da uvežba svoj natup i na kraju je izveo rutinu na večeri sa otvorenim mikrofonom. To je bio uspeh. Odatle se preselio u Njujork da radi puno radno vreme kao komičar, a kasnije u Los Anđeles, gde je 1994. dobio svoju prvu TV ulogu u sitkomu ‘Hardball‘. Ostalo je istorija.

NE PROPUSTITE! NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! DANAS OD 16h! MARIO ZNA I VLADIMIR ČIČAREVIĆ

Rogan je već bio dobro uspostavljen kao medijska ličnost pre nego što je izašao na internet. Ljubitelji mešovitih borilačkih veština poznavali su ga kao komentatora u Ultimate Fighting Championship (UFC) i bio je domaćin stotinama borbi od ranih 2000-ih pa nadalje. Ljubitelji komedije poznavali su ga još odavno, u serijalu ‘NewsRadio‘ sa medijskom tematikom, u kojem je glumio zajedno sa Dejvom Folijem, Stivenom Rutom, Endijem Dikom i Filom Hartmanom od 1995. do 1999. godine.

Pored svog glumačkog rada i niza UFC borbi, Rogan je najpoznatiji kao svojevremeno voditelj dugogodišnjeg rijaliti šoua „Faktor straha“, u kojem timovi takmičara učestvuju u opasnim i često kontroverznim izazovima. To je bila sledeća najbolja stvar za ‘The Apprentice‘.

Ali kako je tačno Rogan, nekadašnji MMA komentator, stand-up komičar i voditelj TV emisija, postao popularan kao danas?

Evolucija podkasta

Roganov uspon  počeo je 2009. godine, kada je postao jedna od prvih mejnstrim ličnosti koja je pokrenula podkast. „Iskustvo Džoa Rogana“ nije bilo ništa neobično, svi su radili isto, uključujući ikonu štrebera Vil Vitona, glumca „Gospodara prstenova“ Elijaha Vuda i kreatorku „Devojaka“ Lenu Danam. Ali dok su njihovi podkasti trajali samo nekoliko epizoda, možda nekoliko sezona, ili uopšte nisu uspeli da uzmu maha, Roganov plodan rad i niz zanimljivih gostiju držali su ga na čelu kulture.

„Podkast je bio potpuno organski“, objasnio je u intervjuu za Dread Central. „Počelo je tako što smo ja i Brajan Redban [samouki video montažer koji je kasnije postao producent emisije] sedeli ispred laptopa koji je bio vrlo slabih performansi.

Veliki deo Roganove privlačnosti je kombinacija gostiju koje ima u svakoj emisiji i mere u kojoj njegova publika može da ih upozna. Gledanje podkasta postalo je rutina za mnoge slušaoce, koji se prilagođavaju četiri dana u nedelji kako bi pratili njegov sadržaj uz jutarnju kafu ili na putu do posla.

Ono što je najvažnije, ono na čemu uspeva je njegova autentičnost. Roganovi nedavni gosti bili su akademici kao što su Džejms Lindzi i dr Robert Epštajn; filmski reditelj Oliver Stoun; lični trener Ben Patrik; komičari Ari Šafir, Skot Tompson poznatiji kao Karot Top i Džim Gafigan; psiholog dr Džordan Peterson; i početkom januara, dr Robert Maloun, vodeća ličnost u pokretu protiv vladinih mera.

Pokrivajući teme u rasponu od politike i pandemije do tehnologije i takozvanih „ratova kulture“ – u koje je svaki Amerikanac uložio još od Trampove najave da će se kandidovati za predsednika 2015. – Roganova emisija ima prst na pulsu društva i prikazuje svetila iz svake oblasti interesovanja. Kakvi god bili stavovi o njegovim gostima, neosporno je da imena koja krase njegovu emisiju nude nešto svakom slušaocu.

Roganovom usponu je nesumnjivo pomogao njegov intervju sa Elonom Maskom iz 2018, u kojem su se njih dvojica naduvali tokom emisije. Iako je to možda negativno uticalo na Tesline akcije, poslužilo je samo za povećanje reputacije njegovog osnivača kao populističke ličnosti.

Rogan's je takođe bio prvi mejnstrim podkast koji je intervjuisao Aleksa Džonsa usred njegovog otkazivanja od strane Jutjuba, Tvitera i drugih platformi društvenih medija, dajući popularnom desničarskom radio voditelju platformu da dopre do šire publike koja mu je inače bila zabranjena.

Podstaknut kontroverzom

Dok ‘The Joe Rogan Ekperience‘ ima dovoljno sadržaja da se pokrene, veliki deo radoznalosti javnosti u vezi sa emisijom je podstaknut mržnjom koju korporativni mediji gaje prema njenom domaćinu.

CNN je 2020. godine opisao kao „slobođenog“, Rogan je glasao za širok spektar političkih kandidata, uključujući kandidate Libertarijanske partije Rona Pola i Gerija Džonsona 2012. i 2016. godine, i čak je podržao levičara Bernija Sandersa na demokratskim predizborima 2020.

Njegova politika je prilično na sredini puta u smislu američke politike. On je fiskalno konzervativan, ali donekle socijalno progresivan, povlači crtu kada su u pitanju otvorene granice, transrodnost kod dece, učešće biološki muških sportista u ženskim sportovima i visoki porezi. On je takođe snažan pristalica slobode govora i prava na nošenje oružja, što ga stavlja u sukob sa većinom demokrata.

Njegove opaske o transrodnosti u sportu postale su rasprava za Sandersove progresivne pristalice, koji su njegove stavove opisali kao „transfobične“. Potonji gnev u gej, trans i drugim zajednicama zbog toga što je senator prihvatio Roganovu podršku bila je jedna od zamršenijih i višestrukih političkih kontroverzi izbora.

Optužbe za dezinformacije

Rogan je 2021. razbio gnezdo stršljena kada je bio zaražen koronavirusom. Pošto nije bio vakcinisan, odlučio je da koristi antiparazitski lek ivermektin, terapiju monoklonskim antitelima i niz drugih kontroverznih tretmana kako bi pomogao svom oporavku. CNN je tvrdio da je konzumirao „sredstvo za uklanjanje glista za konje“ – o čemu je govorio sa dr Sandžajem Guptom, kada je neurohirurg gostovao u njegovom podkastu. Iako se ivermektin koristi u veterinarskoj medicini, takođe je odobren i za ljude, a Rogan je rekao da mu ga je prepisao lekar – iako ga američka administracija za hranu i lekove nikada nije odobrila kao lek za Covid-19.

Roganovo odbijanje da bude vakcinisan, njegovo protivljenje obaveznim vakcinama i njegova spremnost da pruži vreme gostima koji su optuženi za „širenje medicinskih dezinformacija“ rezultirali su brojnim pozivima da se on deformiše.

Nedavno je postao meta 270 „stručnjaka“ – od kojih nisu svi, treba napomenuti, medicinski profesionalci – koji su se usprotivili da je u podcastu prikazan dr Robert Maloun, jedan od kokreatora mRNA vakcine, zbog stavova koje je u njemu izneo o pandemiji. Dr Maloneu je zabranjeno prisustvo na Tviteru zbog kršenja politike dezinformacija o Covid-19 platforme, a potpisnici otvorenog pisma Spotifaju proglasili su ovu epizodu „događajem masovnih dezinformacija“ i iskoristili je kao primer da naplate Roganu kao pretnju za zdravstvo.

‘Kum grandža’ Nil Jang je potom postavio platformu sa ultimatumom: da će ukloniti svoju muziku osim ako ona ne ukloni Rogana, a zatim sledi njegovo upozorenje. Nekoliko drugih muzičara, uključujući Džon Mičela, potom je sledilo njihov primer. U očiglednom ustupku, izvršni direktor Spotifaja najavio je nove politike o „borbi sa dezinformacijama“ o Covid-19, iako ne spominjući Rogana po imenu. Usluga striminga će se sada pobrinuti da njeni kreatori „razumeju odgovornost“ za objavljivanje „opasnih” sadržaj koji odbacuje Covid-19 kao „prevaru“ i „promoviše ili sugeriše“ da su vakcine protiv koronavirusa „smišljene da izazovu smrt“, a slušaoci će biti upućeni na „pouzdane izvore“ o ovim pitanjima.

Sam Rogan je odgovorio na kontroverzu, rekavši da je sve što želi bilo da vodi „zanimljive razgovore“ koji predstavljaju različita mišljenja. Branio je akreditive svojih gostiju i obećao da će obezbediti da podkast u budućnosti predstavlja bolju ravnotežu pogleda.

Ironično, svi napori da se Rogan ućutka ili na drugi način marginalizuje samo su ubedili mase da ga proveravaju, pridobijajući mu sve više slušalaca koji su bili namamljeni izgledom da gosti razgovaraju o temama koje korporativni mediji neće dotaknuti.

Nivo uticaja ‘Opra za muškarce’

Ponašajući se kao ‘Opra za muškarce’, Rogan postavlja pitanja svojim gostima koja bi i sami slušaoci hteli da postave, ispitujući poput gore pomenutog Džordana Petersona o psihologiji i Ilona Maska o održivoj energiji, tehnologiji i svemirskim putovanjima; i Neil deGrasse Tison o astrofizici. Uvidi koji se mogu steći slušajući govornike ovog kalibra su nenadmašni.

Prema statistikama koje je sakupio veb-sajt obožavatelja JRE Librari, Roganove najpopularnije emisije uključuju onaj zloglasni intervju sa Ilonom Maskom (koji je prikupio 49,8 miliona pregleda), i epizode u kojima se pojavljuju Aleks Džons (30 miliona), Edvard Snouden (28 miliona), Majk Tajson (17,8) i Ben Šapiro (17,1 milion).

Procureli skup Spotify podataka iz Business Insider-a prošle godine sugeriše da je „The Joe Rogan Ekperience“ – koje je platforma kupila u maju 2020. u potezu od 100 miliona dolara kako bi stekla ekskluzivnost – predstavljala skoro 5% ukupnog broja slušanja podcasta kada je prvi put stavljena na raspolaganje. u septembru 2020. Nakon što je postala Spotifi ekskluziva, dovela je skoro tri miliona slušalaca i od tada je ostala emisija broj jedan na platformi.

Kontroverze na stranu, zašto je Džo Rogan toliko popularan?

U svojoj emisiji, Rogan ozbiljno raspravlja o temama i sluša gledišta bez previše osuđivanja. On se ne plaši da da platformu za navodno ‘loše ideje’ ili da izazove mejnstrim naraciju – zabrinutost oko koje drugi podkasti kroje svoj sadržaj. Ne treba tražiti dalje od njegove najnovije epizode ​​sa Petersonom i naslova koje je pokrenula sa stvarima koje su „razbijale mozak“ koje je Peterson rekao o klimatskim promenama, rasi i siromaštvu za primer vrste reakcije na koju se ne obazire.

Uvek je voljan da čuje obe strane priče – na primer kada je u emisiju pozvao pariju demokratu Tulsija Gabarda i tadašnjeg kolumnistu Njujork Tajmsa Barija Vajsa, koji je Gabarda nazvao „žabavom“ za sirijskog predsednika Bašara Asada i „ majka loših ideja.” Obojica moraju da kažu svoje.

Džo Rogan nije intelektualac. Slobodno priznaje svoje nepoznavanje stvari o kojima njegovi gosti žele da ga edukuju, i tako deluje kao provodnik za slušaoca. Pošto je on ‘jedan od momaka’, svaka diskusija u emisiji više liči na ohlađeno ćaskanje koje bi dva prijatelja vodila uz viski i cigare umesto na formalni intervju iz kojeg bi mogao biti samo zanimljiv pet- ili 10-minutni zvučni zapis. Rogan je prirodan u tome da iz svih svojih gostiju izvuče ono najbolje, stvarajući zanimljiv razgovor čak i od ponekad dosadnih tema. Zahvaljujući dužini svake epizode ​​(mogu da traju do tri sata), slušaoci zaista mogu da shvate temu i gde svaka osoba sedi u spektru mišljenja, a svemu tome pomaže Roganova harizma.

Za razliku od onih domaćina koji promovišu sopstvene političke stavove, Rogan je u velikoj meri libertarijanac, tako da ne učestvuje u dihotomiji levica/desnica, što ga čini dostupnim skoro svima, bez obzira na njihovu politiku. On bez straha ulazi u kontroverzne teme – i, u ovom trenutku, nikada ne treba da se plaši otkazivanja od strane mafije. Svim gostima koje on predstavi je, naprotiv, zagarantovana milionska platforma sa kojom mogu razgovarati, a da ih neprijateljski ispitivač ne ućutka.

U svetu pažljivo odabranih zvučnih zapisa i korporativnih narativa, ‘The Joe Rogan Experience’ je mesto na koje možete da odete ako želite da čujete nekoga kako deli svoje stavove, a da ih neko drugi sa druge strane stola ne uzvikuje. I samo ta iskrenost čini podkast vrednim slušanja.

Nulta Tačka/RT