Sve vesti Svet

,,SLOBODA JE SAMO PRIVIDNA” NAUKA O PROPAGANDI SE JOŠ UVEK RAZVIJA I NADOGRAĐUJE A MI SMO NJENE ŽRTVE

Čovečanstvo živi u daleko manje slobodnom društvu nego što većina nas misli. Samo na prvi pogled izgleda kao da smo slobodni, iz razloga što nas ne bacaju u zatvor zbog kritikovanja zvaničnika naše vlade. Možemo glasati za koga god želimo. Isto tako možemo se prijaviti na internet i potražiti informacije o bilo kojoj temi koja nas zanima. Ako želimo kupiti proizvod, imamo mnogo marki koje možemo slobodno izabrati.

Ali ipak mi nismo slobodni. Naši politički sistemi postavljeni su tako da ljude stapaju u dvopartijski sistem koji s obe strane kontrolišu bogati oligarsi. Informacije iz medija ljudi usvajaju na osnovu kojih stvaraju sliku o tome šta se događa i kako bi trebali glasati i ne sluteći da sve kontroliše bogata oligarhijska klasa preko uticajnih tajnih vladinih agencija. Internet algoritmi se koriste za manipulaciju kako bi ljudima pokazali informacije koje pogoduju stvaranju društvene klime u kojoj se zapravo neće ništa značajnije promeniti. Čak je i naša zabava prepuna uticaja zapadnih službi bezbednosti.

Koliko je to besplatno? Ništa nije besplatno. Što bi rekli zapadnjaci: ” Nema besplatnog ručka.” Koliko je vaš govor slobodan ako postoji bezbroj institucionalnih mera zaštite kako bi se sprečilo da govor ikada utiče na političke promene?

NAJGLEDANIJA EMISIJA UŽIVO! MARIO ZNA! OVO SE NE PROPUŠTA!

Nije važno šta smete reći, nije važno šta govorite. Nije važno da li smete nazvati kretenom, marionetu oligarha, postavljenog na dužnost na poslednjim lažnim izborima. Nije važno da li vam je dozvoljeno da Google -u dostavljate sve informacije koje želite samo da pronađete sve informacije koje Google želi da pronađete.

Koja je funkcionalna razlika između režima koji direktno cenzuriše internet radi spečavanja neslaganja sa režimom koji radi sa bogatom oligarhijom iz silicijumske doline radi kontrole informacija putem algoritama i ima uspostavljen sistem koji sprečava da neslaganje ima značajniji uticaj?

Nema ih.

Mi zapravo živimo u fiktivno slobodnom društvu koje je prerušeno u slobodno društvo, kroz razne demokratske i lineralne vrednosti. Zapadna liberalna demokratija je samo totalitarizam obučen u ovčije krzno. I takvo stanje samo progresira na sve lošije. Propaganda je nauka koja se još razvija.
Prošlog meseca građanin Ottawe izvestio da je kanadska vojska iskoristila epidemiju Covida kao izgovor za testiranje stvarnih vojnih psihop tehnika na svom civilnom stanovništvu pod izgovorom da osigurava poštovanje ograničenja pandemije.

Neki odlomci:

“Kanadski vojni čelnici videli su pandemiju kao jedinstvenu priliku da isprobaju propagandne tehnike na neslućenoj javnosti, zaključuje se u nedavno objavljenom izveštaju kanadskih snaga.”

„Plan koji je izradila kanadska združena operativna komanda, poznat i kao CJOC, oslanjao se na propagandne tehnike slične onima koje su se koristile tokom rata u Avganistanu. Kampanja je pozvala na „oblikovanje“ i „iskorištavanje“ informacija. CJOC je utvrdio da je šema informacionih operacija potrebna za otklanjanje građanske neposlušnosti Kanađana tokom pandemije koronavirusa i za jačanje vladinih poruka o pandemiji.”

“Odvojena inicijativa, koja nije povezana s planom CJOC-a, ali koju nadziru obaveštajni službenici kanadskih snaga, oduzela je informacije s javnih računa društvenih medija u Ontariju. Prikupljeni su i podaci o mirnim okupljanjima Black Lives Matter i čelnicima BLM -a.”

“Ovo je zaista prilika za učenje za sve nas i prilika da počnemo unositi informacione operacije u svoju (CAF-DND) rutinu”, rekao je kontraadmiral.

“Još jedan pregled usredsređen je na granu javnih poslova kanadskih snaga i njene aktivnosti. Prošle je godine filijala pokrenula kontroverzni plan koji bi vojnim službenicima za javne poslove omogućio da koriste propagandu za promenu stavova i ponašanja Kanađana, kao i za prikupljanje i analizu informacija sa javnih računa društvenih medija. ”

“Plan bi omogućio osoblju da pređe sa tradicionalnih vladinih metoda komunikacije sa javnošću, na agresivniju strategiju korištenja informacionog ratovanja i taktike uticaja na Kanađane.”

U novom članku pod naslovom „Iza NATO-ovog„ kognitivnog ratovanja “: Zapadne vojske vode„ bitku za vaš mozak “ “, Ben Norton iz The Greyzone izveštava o tome kako su nedavne rasprave pod pokroviteljstvom NATO-a izričito zagovarale potrebu unapređenja nauke o kognitivnom ratu u ofanzivne i odbrambene svrhe.

Neki odlomci:

“NATO uvodi potpuno novu vrstu borbe koju je označio kao kognitivno ratovanje. Opisana kao “oružje nauke o mozgu”, nova metoda uključuje hakovanja pojedinca iskorištavanjem ‘ranjivosti ljudskog mozga’ kako bi se implementirao sofisticiraniji ‘društveni inženjering’.

„Iako je studija koju podržava NATO insistirala na tome da je veliki deo istraživanja kognitivnog ratovanja osmišljen u odbrambene svrhe, takođe je priznala da vojna alijansa razvija ofanzivnu taktiku, navodeći: „Čovek je često glavna ranjivost i to treba priznati kako bismo zaštitili ljudski kapital NATO-a, ali i kako bismo imali koristi od ranjivosti naših protivnika.”

“U jezivom otkriću, izveštaj je izričito naveo da je “cilj kognitivnog ratovanja naštetiti društvima, a ne samo vojsci”

Studija je opisala ovaj fenomen kao„ militarizaciju nauke o mozgu.” Ali čini se jasnim da će NATO-ov razvoj kognitivnog ratovanja dovesti do militarizacije svih aspekata ljudskog društva i psihologije, od najintimnijih društvenih odnosa do samog uma.”

“Drugim rečima, ovaj dokument pokazuje da brojke u vojnom kartelu NATO -a sve više vide svoje domaće stanovništvo kao pretnju, bojeći se civila da budu potencijalne kineske ili ruske spavaće ćelije, podle “pete kolone” koje dovode u pitanje stabilnost “zapadnih liberalnih demokratija.”

“Naravno, istraživač NATO -a je tvrdio da su strani “protivnici” navodni agresori koji koriste kognitivno ratovanje. A zapravo, istovremeno je jasno dao do znanja da zapadni vojni savez razvija svoju taktiku.”

U eseju iz 2017. pod naslovom “Rat na stvaranju smisla”, pisac Jordan Greenhall izneo je zapažanje o kojem sam od tada razmišljao: da je nauka o modernoj propagandi u istraživanju i razvoju već više od jednog veka i da je nužno napredovala u nauci, jednako koliko imaju i druga vojna područja.

“1917. godine, mladi Edward Bernays je zamoljen da pomogne američkim ratnim naporima primjenjujući teorije nesvesnog svog ujaka Sigmunda Freuda na novu nemačku tehniku ​​pod nazivom” propaganda”, piše Greenhall.

“Tehnologija rata brzo se kreće. U razdoblju od jednog i po veka, poslednji rat preskočio je od dugih pušaka preko automatskih pušaka do oružja za igranje… Kulturni ratovi, smisao i svrha doveli su do inovacija na “eksponencijalnoj tehnološkoj krivulji”. Zanatski napori Bernaysa i Goebbelsa su ostavljeni daleko u prošlosti modernim metodama.”

Razmislite o tome koliko je tehnološkog napretka bilo u vojsci u prošlom veku. Naši vladari su svo to vreme usavršavali svoje metode manipulisanja našim čulnim sposobnostima u svoju korist, a samo je mala manjina od nas čak počela shvatati da se ta manipulacija uopšte i događa.

Teško je i naći rešenja za ovaj problem osim širenja svesti o činjenici da se to događa. Propaganda funkcioniše samo ako ne razumete, pod (A) da vam se to događa i pod (B) kako se to događa, te imate osnovnu svest o činjenici da postoji globalna kampanja za manipulaciju ljudskom mišlju. Poniznost da shvatite da se i sa vama može manipulisati i da vas mogu prevariti je drugi korak.

Ostaje nam nada da će čovečanstvo nadmašiti svoju psihološku podložnost manipulaciji i preći u zdravu mentalnu priču kako budemo sticali iskustvo kroz vreme…

NultaTačka/Medium.com

O uredniku

Igor Mihajilo