Sve vesti Svet

Slovačka ukida sve mere Covid-a do kraja marta

Slovačka ukida sve mere Covid-a do kraja marta
Pisao Elena Vuk

Slovačka je još jedna od evropskih država koja je odlučila da ukine sve Covid mere i vrati sve kao što je bilo pre nego što je koronavirus došao u zemlju.

Slovački premijer Eduard Heger najavio je danas (16. februara) da će Slovačka sada pratiti susednu Češku Republiku i početi da ukida sve Covid mere 28. februara.

Heger je rekao da je predlog došao “od konstelacije stručnjaka” a vlada će ukinuti sve mere “u najkraćem mogućem roku,” prema Novinki.cz, najposećenijem onlajn magazinu vesti u Češkoj Republici.

Šta će prvo biti ukinuto, takođe se danas (16. februara) raspravlja u Hegerovom kabinetu, ali sve preostale mere Covid-a treba da budu ukinute do kraja marta. “Očekujemo da ćemo se posle ovog datuma [kraja marta] vratiti u život kakav smo poznavali pre pandemije,” rekao je Heger.

Mandati koji će verovatno biti uklonjeni 28. februara uključuju potrebu da se pokaže status vakcine ili imuniteta za ulazak u restorane i razne druge javne prostore, ukidanje ograničenja broja posetilaca za događaje kao što su koncerti i sportski događaji i ukidanje potrebe da učenici budu u kućnom karantinu.

Druge evropske zemlje o kojima smo do sada izveštavali, a trenutno se okreću u tom pravcu su: Engleska, Irska, Danska, Švedska, Finska, Norveška i Švajcarska. Svakodnevno više pozitivnih vesti o pandemiji Covida

Nulta Tačka/Novinki.cz