Sve vesti Svet

SLUČAJNOST!? IZRAEL UPOZORAVA NA “VANREDNU SITUACIJU” NAKON OTKRIVANJA NOVOG MUTIRANOG SOJA VIRUSA!

JERUSALIM (AP)  Premijer Naftali Benet izjavio je u petak da je Izrael „na pragu vanredne situacije“ nakon što su vlasti otkrile prvi slučaj nove varijante koronavirusa u zemlji i zabranile putovanje u i iz većine afričkih zemalja.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je otkrilo novi soj kod putnika koji se vratio iz Malavija i da istražuje još dva sumnjiva slučaja. Tri osobe, koje su sve bile vakcinisane, stavljene su u izolaciju.

A man who opposes coronavirus vaccine mandates wears a mask altered to make a statement, poses with a toy sheep and an outsized syringe as he rides a crowded train in Jerusalem ahead of Shabbat, Friday, Nov. 26, 2021. Israel's prime minister says it is "on the threshold of an emergency situation" after authorities detected the country's first case of a new coronavirus variant in a traveler who returned from Malawi. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Nova varijanta koronavirusa otkrivena je u Južnoj Africi za koju naučnici kažu da izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i brzog širenja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji zemlje.

Na sastanku kabineta sazvanom u petak kako bi se razgovaralo o novoj varijanti, Benet je rekao da je zaraznija i širi se brže od delta varijante. On je rekao da vlasti još uvek prikupljaju informacije o tome da li izbegava vakcine ili je smrtonosnija.

„Trenutno smo na pragu vanredne situacije“, rekao je on. „Molim sve da budu spremni i da se u potpunosti uključe u rad, danonoćno”.

Vlada je kasnije rekla da će se sve zemlje u podsaharskoj Africi smatrati „crvenim zemljama“ iz kojih je stranim državljanima zabranjeno da putuju u Izrael. Izraelcima je zabranjeno da posećuju te zemlje, a oni koji se iz njih vraćaju moraju proći period izolacije.

Izraelska vojska će raditi na lociranju svih pojedinaca koji su bili u crvenim zemljama u protekloj sedmici i uputiti ih da odu u izolaciju dok se testiranje sprovodi, navodi se u saopštenju.

Izrael je krajem prošle godine pokrenuo jednu od prvih i najuspešnijih kampanja vakcinacije na svetu, a skoro polovina stanovništva dobila je buster vakcinu. Izrael je nedavno proširio kampanju na decu od 5 godina.

Ali zemlja je tek nedavno uspela da obuzda talas infekcija izazvanih veoma zaraznom delta varijantom.

Izrael, sa populacijom od više od 9 miliona, prijavio je najmanje 8.182 smrtna slučaja od početka pandemije. Trenutno ima više od 7.000 aktivnih slučajeva, uključujući 120 teško bolesnih, prema navodima Ministarstva zdravlja.

Nulta Tačka/YahooNews