Sve vesti Svet

SNAGE UN ubile dve osobe i ranile 15 na graničnom prelazu u Kongu- Za dve nedelje ubili 20 civila

SNAGE UN ubile dve osobe i ranile 15 na graničnom prelazu u Kongu- Za dve nedelje ubili 20 civila

Mirovne snage UN koje su se vraćale sa odsustva, otvorile su vatru na graničnom prelazu između Konga i Ugande, ubivši najmanje dve osobe i ranivši još najmanje 15, saopštili su misija UN i zvaničnici vlade Konga.

Tenzije između stanovništva u nemirnom istočnom Kongu i mirovnih snaga UN dramatično su porasle tokom protekle nedelje, gde je 20 osoba poginulo u protestima kojim su pozivali da snage napuste region.

Šefica misije UN u Kongu i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Bintou Keita rekla je da je duboko šokirana pucnjavom u Kasindiju, gradu na granici sa Ugandom na teritoriji Beni u provinciji Severni Kivu u Kongu i da joj nije jasno zašto su mirovne snage otvorile vatru.

„Ovaj ozbiljni incident oduzeo je živote i naneo teške povrede. Počinioci pucnjave su identifikovani i uhapšeni do zaključaka istrage koja je već započela u saradnji sa vlastima Konga“, rekla je Keita.

Vlada Konga oštro je osudila pucnjavu i saopštila da su dve osobe poginule a da je 15 ranjenih.

Potpredsednik građanskog društva Kasindi Džoel Kithausa osudio je „odvratan čin vojnika UN-a“ koji su koristili bojevu municiju.

„Bilo je oko 11 sati po lokalnom vremenu kada su mirovne snage misije UN stigle u Kongo iz Ugande, na putu ka gradu Beni. Carinici su imali uputstva da im ne dozvole ulazak u Kongo ali su oni uništili barijeru i ušli silom pucajući svuda“, rekao je on.

NultaTačka