Sve vesti Svet

ŠOLC: Zabrana uvoza ruskog gasa neće dovesti do mira u Ukrajini

ŠOLC: Zabrana uvoza ruskog gasa neće dovesti do mira u Ukrajini

Ispunjavanje želje Kijeva da se pod hitno uvede zabrana na uvoz ruskog gasa nije svrsishodno i moglo bi da dovede do teških posledica po mnoge zemlje, izjavio je u intervjuu za list „Špigl“ nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, takva mera neće pomoći da se zaustavi sukob u Ukrajini.

Nemački kancelar je, takođe, kritikovao mišljenje da Berlin, nastavljajući da kupuje ruski gas, sponzoriše vojnu operaciju Moskve.

„Stvar je u tome što želimo da izbegnemo dramatičnu ekonomsku krizu, gubitke miliona radnih mesta i fabrika koje se nikada više neće otvoriti. Naša zemlja i cela Evropa bi od toga trpele ozbiljne posledice, a to bi ozbiljno uticalo i na finansiranje obnove Ukrajine. Zbog toga sam u obavezi da kažem: to ne možemo da dozvolimo“, rekao je Olaf Šolc.

UDARNO! NAJNOVIJA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! GOST VOĐA NARODNIH PATROLA DAMNJAN KNEŽEVIĆ

Berlin spreman da bude garant bezbednosti Ukrajine

Govoreći o specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini, nemački kancelar je rekao da je neophodan mirovni sporazum koji će „omogućiti Ukrajini da se u budućnosti štiti samostalno“ i dodao da je Berlin spreman da istupi kao garant bezbednosti.

„Neophodno je primirje, ruska vojska mora da se povuče. Neophodan je mirovni sporazum koji će Ukrajini omogućiti da se sama štiti u budućnosti. Opremićemo ih tako da im bezbednost bude zagarantovana“, rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, „Nemačka je odgovorna za mir i bezbednost u celoj Evropi“. Nemački kancelar je u vezi s tim dodao da ne smatra opravdanim neposredno učešće njegove zemlje i NATO-a u sukobima u Ukrajini.

Šolc je dodao da sankcije nanose ogromnu štetu ruskoj ekonomiji., „Hladni mir, koji nije učvršćen sporazumom neće izvesti Rusiju iz sankcionog režima“, dodao je kancelar.

 NultaTačka/Sputnik