Sve vesti Svet

SOLOMONOVA OSTRVA GORE! NASILNI PROTESTI PROTIV ZAKLJUČAVANJA! AUSTRALIJA POSLALA SPECIJALNE JEDINICE (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Na ovim malim ostrvima blizu Australije, koje su vlasti ove zemlje pokušale da stave u 36-to časovno zatvaranje nakon pokušaja da smene premijera ovih ostrva, već dva dana ne odustaju od protesta, a neki objekti gore.

Navodno, lutiti građani su zapalili vladine zgrade, a Australija je poslala svoje odbranbene snage na ova ostrva da pokuša da smiri situaciju.

Nakon pokušaja da se upadne u parlament i zatraže da premijer Manasseh Sogavare podnese ostavku, vlasti koje nisu uspele da smire ljude, donele su naredbu od 36-satnom zatvaranju koje je proglašeno u sredu.

Australija raspoređuje policijsko i odbrambeno osoblje da podrži vlast na Solomonovim ostrvima, dok su nasilni protesti nastavljeni već drugi dan u glavnom gradu Honijari u četvrtak.

Demonstranti sa najmnogoljudnijeg ostrva u zemlji, Malaite, otputovali su u glavni grad zbog niza domaćih problema, uključujući neostvarena infrastrukturna obećanja, prenose mediji. Oni su tražili ostavku premijera Manaseh Sogevare-a.

Osim ljutnje zbog nedostatka razvoja, Solomonova vlada se suočila sa pritiskom zbog odluke iz 2019. da prekine veze sa Tajvanom i uspostavi formalne odnose sa Kinom.

Policijske snage Kraljevskih Solomonovih ostrva (RSIPF) saopštile su da je između 2.000 i 3.000 demonstranata izašlo na ulice u četvrtak, a neki su zapalili zgrade i pljačkali prodavnice u istočnom delu Honiare. Oni su dodali da je uhapšeno 36 osoba.

Policija je ranije upotrebila suzavac da razbije proteste.

Premijer ovih ostrva je izjavio:

Iskreno sam mislio da smo prošli najmračnije dane u istoriji naše zemlje, međutim današnji događaji su bolan podsetnik da je pred nama dug put.

Zatvaranje u Honiari, koje bi trajalo do 7 sati ujutro u petak po lokalnom vremenu, “omogućiće našim agencijama za sprovođenje zakona da u potpunosti istraže počinitelje današnjih događaja i spreče dalje uništavanje”, rekao je.

Osim što su pljačkali prodavnice, demonstranti su zapalili zgradu sa slamnatim krovom u zgradi parlamenta, dok je u toku bilo zasedanje i policijsku stanicu, rekao je premijer.

RSIPF je pozvao ljude koji pohađaju škole i preduzeća u okolini Honiare da ostanu kod kuće kako ne bi bili pogođeni nemirima.

“Želimo da budemo sigurni da će se naše ulice, škole i preduzeća ponovo otvoriti ubrzo nakon zatvaranja”, rekla je zamenica komesara RSIPF-a Huanita Matanga u izjavi.

Nulta Tačka/Reuters