Sve vesti Svet

Solovljev pozvao Putina da ispali jedan Sarmat i zbriše Veliku Britaniju za lica zemlje

Solovljev pozvao Putina da ispali jedan Sarmat i zbriše Veliku Britaniju za lica zemlje

Ruski državni mediji pozvali su predsednika Vladimira Putina da nuklearnim oružjem izbriše Veliku Britaniju s lica Zemlje zbog “bezobrazne” podrške Ukrajini.

Vladimir Solovjov, poznati ruski novinar zapretio je danas Britaniji dok je razgovarao sa šefom Ruske svemirske agencije o novoj, moćnoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS-28 Sarmat, koju Rusija planira da rasporedi u svoje oružane snage do jeseni, piše Daily Mail.

“Ispada da jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija”, pohvalio se Solovjov, rekavši da je Velika Britanija postala “izuzetno gruba” – očigledno se osvrćući na otvorenu podršku Ukrajini od početka invazije 24. februara.

Pretnja Solovjova stiže samo dva dana nakon što je Putin utvrdio da je Federalna služba sigurnosti (FSB) sprečila pokušaj njegovog ubistva te da su pritvoreni članovi nacističke bande koja je primala naredbe od Kijeva.

Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedeljak je porekla da ima bilo kakve planove da ubije režimskog novinara Vladimira Solovjova.

Sarmat, ili “Sotona 2” kako ju je nazvao Zapad, može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi.Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, rekao je da će izraditi 46 takvih projektila, a prvi će biti raspoređeni u drugom delu godine u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve.

“Sve ide po planu”, poručio je Rogozin.

“Ovo je značajan događaj u razvoju naprednog oružja ruske vojske. Sposoban je nadvladati sva moderna sredstva protivraketne odbrane. Nema sličnih u svetu i neće ih biti još dugo, rekao je prošle srede Putin.

Solovjovljeva izjava nije prvi put da Rusija preti nuklearnim oružjem od početka vojne operacije na Ukrajinu, niti je prva pretnja Velikoj Britaniji.

U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da je “NATO zapravo u ratu s Rusijom” te da je prijetnja nuklearnog rata “ozbiljna i stvarna”.

Upitan o važnosti izbegavanja Trećeg svetskog rata i je li trenutna situacija uporediva s kubanskom raketnom krizom 1962. Lavrov je rekao: “Rizici su sada znatni”.

“Ne bih hteo umetno uvećavati te rizike. Mnogi bi to želeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smemo je potceniti”.

Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova, potom je zapretila napadom na zemlje članice NATO-a koje isporučuju oružje Ukrajini, među kojima Britanija ima vodeću ulogu.

“Rusija može gađati vojne ciljeve na teritoriju onih zemalja članica NATO-a koje šalju oružje režimu u Kijevu zbog “narušavanja vojne logistike”. Uostalom, to direktno dovodi do pogibija i krvoprolića na ukrajinskoj teritoriji. Koliko ja razumem, Britanija je jedna od tih zemalja”, rekla je.

NultaTačka/Mediji