Sve vesti Svet

Soroš se izlanuo: Uporedio stanje u Kijevu sa oslobođenjem Budimpešte od nacista

Soroš se izlanuo: Uporedio stanje u Kijevu sa oslobođenjem Budimpešte od nacista

Milijarder, investitor i veliki politički donator Džordž Soroš (Đerđ Švarc)  povukao je paralele između nacista i moderne ukrajinske vojske u postu na blogu, u kojem je uporedio trenutni sukob sa opsadom Budimpešte koju su držali nacisti 1944. od strane sovjetske vojske.

U postu objavljenom na njegovoj web stranici u subotu, Soroš je pozvao svet da “stane uz Ukrajinu, kao što stoje uz nas”.

“Hrabri Ukrajinci su sada na prvoj liniji fronta i rizikuju svoje živote u napadu koji me podseća na opsadu Budimpešte 1944. i opsadu Sarajeva 1993. godine”, rekao je milijarder.

Poruka se pojavila i na Soroševom Twitter nalogu, ali je kasnije uklonjena nakon što su neki od korisnika ukazali na neobične paralele. Objava na blogu je i dalje dostupna na Soroševoj stranici od ponedeljka ujutro.

Hrvatski dobrovoljci u Ukrajini! Vođa Bed Blu Bojsa već tamo: Dolaze ekipe iz Splita, Zadra i Osijeka

„Važno je da i transatlantski savez (SAD, Kanada, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo), ali i druge nacije učine sve što je u njihovoj moći da podrže Ukrajinu u njenom vremenu egzistencijalne opasnosti“ , napisao je osnivač Fondacije za otvoreno društvo, optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio “direktan napad na suverenitet svih država koje su nekada bile u Sovjetskom Savezu, i šire”.

Opsada Budimpešte 1944. dovela je do toga da je mađarski grad, u to vreme okupiran od strane nacističke vojske, bio okružen sovjetskim trupama mesecima uz iscrpljujuće borbe od kuće do kuće. Soroš, koji je tada imao 14 godina, koji ima jevrejsko poreklo izjavio da je on zajedno sa svojom porodicom uspeo da preživi uz pomoć lažnih hrišćanskih dokumenata, krštenica.

NultaTačka