Sve vesti Svet

SOROŠ SPREMA BRDO NOVCA ZA UTICAJ NA PREDSTOJEĆE IZBORE

SOROŠ SPREMA BRDO NOVCA ZA UTICAJ NA PREDSTOJEĆE IZBORE

Liberalni megadonor Džordž Soroš uložio je 125 miliona dolara u Democracy PAC, politički akcioni komitet koji ima za cilj da podrži demokrate ovog novembra. Soroševa potrošnja na ovaj PAC već premašuje milione koje je donirao 2020.

Soroš je svoje ulaganje najavio u saopštenju u petak, koje je prvi preneo Politiko. Novac će biti upotrebljen za podršku „preduzećima i kandidatima, bez obzira na političku partiju“ koji se zalažu za „jačanje infrastrukture američke demokratije: glasačko pravo i građansko učešće, građanska prava i slobode i vladavinu prava“, rekao je milijarder liberal.

Iako je Soroš obećao gotovinu kandidatima „bez obzira na političku partiju“, lavovski deo će verovatno pripasti demokratama, na osnovu Soroševih političkih stavova i prošlih donacija.

Donacija znači da je Soroš već dao Democracy PAC znatno više novca nego tokom izbornog ciklusa 2020, što nije iznenađujuće s obzirom da ankete pokazuju da će demokrate morati da se bore zubima i noktima da očuvaju kontrolu nad Kongresom u novembru. Tokom 2020. Soroš je dao Democracy PAC-u 80 miliona dolara, koje je PAC potom isplatio bezbrojnim udruženjima i kandidatima.

DOMAĆI PROVAKSERI HISTERIŠU PO TVITERU! PORAZBOLJEVALI SE A UREDNO VAKCINISANI: TEMPERATURA 40 J..BEM MU MATER

Sorošev sin Aleksandar služi kao predsednik Democracy PAC-a, a on je za Politiko rekao kako porodica gleda na ovu investiciju kao na dugoročnu, što je neophodno zbog navodne „generacijske pretnje“ sa kojom se suočava „naša demokratija“ od strane desnice.

Democracy PAC će objaviti svoje brojke o potrošnji sledeće nedelje, nakon izveštaja Federalne izborne komisije. Međutim, prema Politiku, već je poslao 2,5 miliona dolara većinskom PAC-u u Senatu i 1 milion dolara većinskom PAC-u u Predstavničkom domu, u cilju očuvanja demokratskog držanja u Senatu i Predstavničkom domu, respektivno. Još milion dolara poslato je Demokratskoj asocijaciji državnih sekretara, naglašavajući Soroševo interesovanje za podsticaj kandidata koji nisu na vrhu izborne liste.

Državni sekretari nadgledaju izbore, a njihova uloga je postala očigledna 2020. kada je došlo vreme da se potvrde izbori za koje je bivši predsednik Donald Tramp insistirao da su „namešteni“ protiv njega.

Donacija Nulta Tačka

Soroš se takođe zainteresovao za trke okružnih tužilaca i šerifa, ulažući 17 miliona dolara u ova takmičenja između 2015. i 2019. kao podršku kandidatima krajnje levice. Neki od ovih kandidata koje finansira Soroš sada nadgledaju krivično gonjenje u velikim američkim gradovima. Tužilac okruga Sent Luis Kimberli Gardner, državni tužilac San Franciska Česa Budin i tužilac u Filadelfiji AG Lari Krasner takođe su imali svoje kampanje koje je finansirao Soroš, a republikanci su ih okrivili za talase kriminala koje su njihovi gradovi od tada doživeli.

Na drugoj strani prolaza, Trampov „Save America PAC“ je već prikupio gotovo isto toliko novca koliko je Sorošev „Democracy PAC“ skupio 2020. godine, i trenutno ima oko 60 miliona dolara na raspolaganju. Ova gotovina, u kombinaciji sa Trampovim odobravanjem konzervativnih kandidata, biće moćna protivteža skoro neograničenim Soroševim resursima dok se rat potrošnje 2022. zahuktava.

NE PROPUSITE NOVU PREMIJERU INTERVJUA IZ BUNKERA

Nulta Tačka/RT