Sve vesti Svet Tehnologija

SpaceX ĆE ELONA MASKA UČINITI PRVIM TRILIONEROM NA SVETU

Pisao Elena Vuk

Elon Musk bi uskoro mogao postati prvi trilioner na svetu, jer projekti koje vodi ovaj biznismen, koji vodi kompanije Tesla i SpaceX, doživljavaju brz rast, kaže Morgan Stanley.

Iako su Teslini automobili, proizvedeni u Musk-ovom rizičnom projektu stvaranja električnih vozila, stekli su neviđenu popularnost, SpaceX će mu doneti status milijardera, prema investicijskoj banci sa Wall Street-a.

Uspeh SpaceX-a pripisuje se tekućim projektima koji uključuju NASA-u. Misija kompanije da kolonizuje Mars i dalje je na snazi, jer nastavlja da šalje rovere koji prikupljaju podatke sa ove planete. Ranije je Musk najavio planove da pošalje milion ljudi na Mars do 2050. godine u konačnoj nadi da će tamo uspostaviti “samoodrživi grad”, ako Zemlja postane nesavladiva. Njegova kompanija takođe pokušava da otkrije da li je pesak sa Marsa dovoljno jak da se može koristiti kao građevinski materijal.

Međutim, ambiciozni plan sletanja na Mars nije jedini projekat koji je razvio SpaceX. Kompanija “ispituje i testira svaku unapred stvorenu ideju o tome šta je moguće i u kom roku je mogućem to sprovesti, u smislu raketa, lansirnih vozila i prateće infrastrukture”, rekao je Adam Jonas iz Morgan Stanley-a, kako prenosi Bloomberg.

Prema Bloomberg-ovom indeksu milijardera, korporacija za istraživanje svemira čini samo 17% Musk-ove neto vrednosti od preko 240 milijardi dolara. Ranije ovog meseca, kompanija je procenjena na 100 milijardi dolara u sklopu sekundarne prodaje deonica.

Glavni razlog Musk-ove rastuće vrednosti je Tesla, koji čini 74% vrednosti njegovog preduzeća, što ukupno iznosi 1,14 triliona dolara.

Nulta Tačka/RT