Sve vesti Svet

Španska pokrajina je objavila izveštaj o seksualnom zlostavljanju maloletnika u Katoličkoj crkvi tokom 70 godina

Španska pokrajina je objavila izveštaj o seksualnom zlostavljanju maloletnika u Katoličkoj crkvi tokom 70 godina

Španska pokrajina Navara objavila je izveštaj u kojem je identifikovala 52 slučaja seksualnog zlostavljanja maloletnika u institucijama Katoličke crkve tokom 70 godina, u okviru jedne od prvih zvaničnih istraga Španije o zlostavljanju u crkvi.

U izveštaju regionalne vlada Navara i Javnog univerziteta Navara navodi se da je od 1948. godine više od 31 sveštenika i pripadnika crkve, od kojih je 21 učitelj u školi, zlostavljalo maloletnike u više od 17 škola i crkvenih institucija u toj pokrajini.

Ministar pravde u vladi Navara Eduardo Santos rekao je na konferenciji za novinare da su ovi slučajevi „vrh ledenog brega“, navodi Rojters.

Posle skakavaca i crva Evropska komisija odobrila je cvrčke za ljudsku ishranu

„Ovo nije problem Katoličke crkve, već je problem unutar Crkve da hrišćanska zajednica živi u užasu i sa zabrinutošću. Ovaj izveštaj je pokušaj da se sazna istina“, naveo je Santos.

On je dodao da se javilo još najmanje sedam navodnih žrtava u Navaru nakon što je izveštaj završen.

Optužbe o široko rasprostranjenom zlostavljanju dece, koje su vršili katolički sveštenici, i mogućem zataškavanju Katoličke crkve tek sada izbijaju na videlo u Španiji, nekoliko godina nakon što su slični skandali potresli Katoličku crkvu u drugim zemljama, kao što su SAD, Irska i Francuska, preneo je Tanjug.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA!

Nulta Tačka/Sputnik