Sve vesti Svet

Španski sud presudio, Mekafi izvršio samoubistvo. Njegova udovica podnela žalbu

Španski sud presudio, Mekafi izvršio samoubistvo. Njegova udovica podnela žalbu
Pisao Elena Vuk

Više od sedam meseci nakon njegove smrti, španski sud presudio je krajem prošle nedelje da je pionir sajber bezbednosti Džon Mekafi sebi oduzeo život u zatvoru, navodi se u izveštaju MarketWatch-a. Njegova udovica je navodno uložila žalbu na presudu, insistirajući da je Mekafi ubijen.

Odluka, koju je doneo sudija u gradu Martorelu, potvrdila je nalaze originalnog izveštaja o obdukciji Mekafijeve smrti. Ovaj 75-godišnjak je pronađen obešen u svojoj ćeliji u zatvoru „Centre Penitenciari Brians 2” u Barseloni 23. juna, nekoliko sati nakon što je odobreno njegovo izručenje SAD zbog prevare, pranja novca i utaje poreza.

Njegova udovica Dženis Mekafi, za koju se veruje da je još uvek u Španiji, odmah je uložila žalbu na odluku višem sudu, rekao je za MarketWatch advokat uključen u slučaj. Džoj Atanasiu, advokat Mekafijeve ćerke, identifikovana samo kao Džen, rekla je za sajt finansijskih vesti da još nema rasporeda kada će viši sud odlučiti po žalbi.

Austrija razmatra ukidanje svih korona mera od 5. marta kao i obustavu obavezne vakcinacije

„U ovom trenutku, mi zapravo ne znamo mnogo osim presude. Bio je to dug, čudan proces“, rekao je Atanasiu za MarketWatch. Takođe nije mogla da pruži nikakve naznake o tome kada bi Mekafijevo telo moglo biti prebačeno iz zatvorske mrtvačnice, gde je ostalo od njegove smrti.

Mekafi američki državljanin koji je osnovao antivirusnu firmu McAfee Corp, bio je u zatvoru u Španiji od oktobra 2020. po američkim federalnim optužbama. Njegova smrt izazvala je kontroverze i spekulacije nakon što je njegova udovica tvrdila da iza toga stoji američka vlada i navela da se „zataškava“.

Pre svoje smrti, Mekafi je više puta tvrdio da će biti ubijen u zatvoru. Imao je tetovažu reči „whackd” na ruci i tvitovao je u oktobru 2020. da ako se „obesi, a la Epštajn, to neće biti (njegova])krivica”. Ovi komentari su podstakli teorije koje su poigravale sličnosti između smrti Mekafija u zatvorskoj ćeliji i osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna.

U Mekafijevom džepu pronađena je navodna poruka o samoubistvu, u kojoj je on sebe očigledno opisao kao „fantomskog parazita“ bez budućnosti. Tvrdeći da je rukopis sumnjiv, Dženis Mekafi je podelila belešku na mreži, dodajući sumnju u njegovu smrt. Međutim, njegova ćerka je tvrdila da je pisanje pripisano njenom ocu i tvrdi da je bio samoubilački nastrojen u svojim poslednjim danima.

Nulta Tačka/RT