Sve vesti Svet

SPREMA SE EKNOMSKI KOLAPS?! KAKO UŠTEKATI, UŠPARATI, UŠTEDETI, “SAČUVATI ZA CRNE DANE”

Pisao Elena Vuk

Trenutno projektovana kriza koja ugrožava promet roba i usluga, a koja dovodi do sve većeg rasta cena hrane, a naročito strateških proizvoda, predstavlja alarm upozorenja da se što je pre moguće pozabavimo nabavkom hrane za predstojeći krizni period kao i nekim idejama za bolje snalaženje u teškim situacijama.

Pogotovo je teško ako imate porodicu o kojoj morate da brinete, zabrinutost pred mogući ekonomski slom je upozorenje da počnemo što pre da mislimo o tome.

Počnite da štedite i pripremate svoje zalihe osnovnih potrepština za preživljavanje.

Nulta Tačka vam u nastavku donosi nekoliko saveta kako biste se lakše organizovali u pripremi pred mogući ekonomski kolaps:

Prvo i najbitnije je da vratite sve dugove

Pre nego što krenete sa kupovinom zaliha najosnovnijih stvari, ako je ikako moguće izmiriti sve dugove. Jer što manje dugujete manje ćete imati problema kasnije.

Država nikad nije čekala, za ono što zahteva da joj se plati.

Ako imate zaostale poreze ili vam porez na imovinu pristiže kao i neki od računa, imajte na umu da vam država nikad neće oprostiti dug.

Povucite  novac iz banaka

Ako imate vesti o mogućem ekonomskom kolapsu, budite spremni da podignete likvidni novac u roku od nedelju dana ili manje kako biste izbegli gomilu ljudi koji žure da podignu svoj novac iz banaka.

Manje novčanice uvek držite pri ruci

Pobrinite se da uvek imate na raspolaganju nešto novca u manjim apoenima. Ako ste zabrinuti da imate višak novca kod kuće, čuvajte svoj novac i važne dokumente na nekom sigurnom mestu(vodokotlić nije siguran..a ni dušek..).

U slučaju da su banke zatvorene danima ili mesecima.

Naučite neke nove i korisne veštine

Kao npr.:

Popravka automobila, gradnja, kuvanje, prva pomoć, vrtlarstvo ,šivenje, šišanje, zavarivanje itd.

Takođe nova stečena znanja uvek možete kasnije primeniti u sfrhu zarade ili razmene.

Zalihe hrane

Pobrinite se da imate dovoljno hrane u zalihama. Biće vam potrebne osnove namirnice kao što su prašak za pecivo, soda bikarbona, pasulj, brašno, med, testenina, pirinač, začini i šećer kako biste mogli da pravite obroke nakon mogućeg ekonomskog kolapsa.

Iskoristite svoju zemlju za sadnju hrane, ako je posedujete. Neke vrste voća i povrća mogu da se gaje i u saksijama.

Zalihe vode, hrane kao i odeće, neki osnovni alati moraju vam uvek biti na prvom mestu u planiranju vašeg opstanka.

Proverite svoja lična dokumenta za svaki slučaj, ne postoji takva stvar da ste previše spremni za ekonomski kolaps.

Ako vam se ove mere čine preteranim, samo imajte na umu da je bolje biti spreman nego biti nepripremljen tokom mogućih neželjenih dešavanja. Finansijski stručnjaci širom sveta zabrinuti su zbog mogućnosti ekonomskog pada i globalnih razmera.

Nije na odmet biti spreman..

Nulta Tačka/PreparednessNews